Алекс Алексиев: Европа е спряла да плаща за своята отбрана

Европа е спряла да плаща за своята отбрана. Това каза пред „Фокус“ Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Според него ще има сблъсък между Америка и Европа заради финансовите ангажименти към НАТО, защото големите страни отделят много нисък процент от своя БВП за общата им отбрана.

„Европа престана да плаща за своята отбрана още след като се разпадна Съветският съюз. Това е немислимо. Не е възможно 20 години след като се разпадна Европейският съюз, при цялата тази агресивност на Русия, Германия да дава 1,2% от БВП за отбраната си. Това е просто скандално“, отбеляза той. „Как може да се иска от американския данъкоплатец да плаща 75% от разноските за НАТО, след като германците са не по-малко богати от американците. И това нещо, ако остане така, това може да доведе до разстройването на НАТО“, коментира Алексиев.

Той предупреди, че Русия е в много тежко икономическо и финансово състояние и това прави Владимир Путин трудно предвидим, като го сравни с блъфиращ покер играч.

Алекс Алексиев добави, че САЩ няма да се оттегли от Източна Европа, а в случай на разпадане на НАТО, ще сключи двустранни договори, за да предотврати тревогите срещу руската заплаха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа