Алекс Фъргюсън - Шотландски боец

38 спечелени купи за 26 години начело на „Манчестър Юнайтед” и общо 49 трофея за 39 години в занаята -сър Алекс Фъргюсън е най-успешният треньор в историята на британския футбол. Силно обичан и мразен, той поляризира запалянковците с безпардонния си стил, но толкова много е побеждавал, че всички го уважават. Затова новината за сполетелия го инсулт предизвика лавина от съчувствие и подкрепа.

 

76-годишният Алекзандър Чапман Фъргюсън е от онези успели мъже, зад които стои не само една силна жена (съпругата Кати), но и една голяма грешка. Подобни грешки се случват често. Музикантите от „Бийтълс” са определени за неперспективни от първата им звукозаписна компания. Ръкописът на „Хари Потър” е отхвърлен от първото издателство. Майкъл Джордан е подминат първия път в драфта от два клуба в НБА. По същия начин и сър Алекс е пренебрегнат като треньор в първия си професионален отбор „Сейнт Мирън”. Неговият президент Уилям Тод го уволнява през 1978 г. след четири сезона работа с мотива, че дребнав, некомпетентен, без никакъв опит и не притежава нито талант, нито мениджърски способности.

По-нататъшното развитие на кариерата на Фъргюсън е класическо доказателство за тази колосална грешка, с която 93-годишният днес Тод, герой за британската армия от Втората световна война, ще остане в историята на футбола. Между другото, по онова време той печели делото, което сър Алекс завежда срещу него заради първото и единствено уволнение в живота си. Всъщност в основата на изгонването на Фъргюсън стои факта, че е влязъл в преговори с „Абърдийн” въпреки договора си със „Сейнт Мирън” и това вбесява клубния му началник. „Хората помнят, че съм го уволнил, а забравят по-важното – че го взех от петодивизионния „Стърлингшир” му дадох път в треньорската професия”, казва президентът с грешната преценка за сър Алекс.

Треньорът така или иначе отива в „Абърдийн”, където прекарва осем успешни сезона, увенчани с три шампионски титли и четири  купи на Шотландия, като разрушава господството на „Рейнджърс”.  Неговият първи мач в европейските клубни турнири е през 1979 г. на стадион „Бончук” в Дупница срещу „Марек” в турнира за КНК. Шотландците на Фъргюсън губят с 2:3, но печелят реванша с 3:0. Четири години по-късно сър Алекс стига до първия си европейски трофей – купата на носителите на национални купи след победа във финала над „Реал” (Мадрид) с 2:1. Представете си днес „Реал“ да загуби европейски финал срещу отбор от чергата на „Абърдийн“!

За Фъргюсън следва двугодиша работа като помощник и старши треньор в шотландския национален отбор, преди да се стигне до 6 януари 1986 г., когато подписва първия си договор с „Манчестър Юнайтед”. В този клуб остава повече от 26 години до края на кариерата си и предизвиква златен (четвърт) век за „червените дяволи“. На ст. „Олд Трафорд“ той заварва разбита команда и хаотично управление, но за няколко години успява да наложи, ред, дисциплина, да изгради структурата по свой вкус и да се настани като диктатор на върха на пирамидата.

През 1993 г. „Юнайтед“ печели първата от 13-те шампионски титли в ерата на Фъргюсън след 19 сезона „суша“. Оттогава никога отборът на сър Алекс не завършва по-ниско от третото място. Във витрината влизат още 5 купи на Англия, 4 купи на лигата, 10 суперкупи „Комюнити Шийлд“, 2 купи от Шампионската лига, 1 купа от световното клубно първенство, 1 купа на носителите на национални купи, 1 суперкупа на Европа и 1 междуконтинентална купа. Един единствен трофей не е спечелен от Фъргюсън и това е Лига Европа.

С какво още ще помним сър Алекс? С вечната дъвка в устата – унищожава по около 80 дъвки на мач, а при неговите 1500 мача в „Юнайтед“ това прави 120 000 дъвки (могат да покрият 2 футболни терена). С авторитарния стил – и до днес всички го наричат „шефа“. С кавгадийското крещене в лицето на играчите или съдиите от близко разстояние, станало известно като „сешоара на Фъргюсън“. С бесните му изблици в съблекалнята, при една от които изрита обувка в лицето на Дейвид Бекъм. С поразяващата си уста, бълваща огън и жупел към рефери, съперници и началници, а в резултат на наказанията е пропуснал 17 мача. С работохолизма си да отива в базата в 7,30 часа сутринта и да познава лично всеки млад играч от школата и неговите родители. Със способността да превърне отбора в машина за победи и машина за пари, да изгражда поколение след поколение шампиони, да подчинява звездите на колектива, да зададе ДНК-то на модерния „Манчестър Юнайтед“ – желязна защита, работлива халфова линия и остра атака.

В последния ден на летния трансферен прозорец на 2008 г. Фъргюсън направи рекордната сделка в кариерата си, като плати 30,75 млн. лири на „Тотнъм“ за Димитър Бербатов. Вечерта лично посрещна с бентлито си българския футболист на летището в Манчестър и го закара в базата на „Юнайтед“. Три сезона сър Алекс залага твърдо на него, но в четвъртия започва да го пренебрегва, след като дори не го включва в групата за финала в Шампионската лига през 2011 г., загубен от „Барселона“ с 1:3, и през 2012 г. Бербатов отива във „Фулъм“.

Такъв е Фъргюсън – опак и чепат, като си реши нещо – няма сила, която да му се противопостави. Шотландски боец в истинския смисъл на думата. Именно това трябва да му помогне да се възстанови от получения мозъчен кръвоизлив.

Бербатов: Мислите и молитвите ми са с теб, шефе!

Димитър Бербатов бе един от първите, които реагира в социалните мрежи на новината за инсулта на Алекс Фъргюсън. Той пусна своя снимка със сър Алекс и написа: „Мислите и молитвите ми са с теб, шефе!” Подобни послания към бившия си треньор в „Манчестър Юнайтед” отправиха много други негови кадри. Дейвид Бекъм: „Не спирай да се бориш, шефе!”, Кристиано Роналдо: „Бъди силен, скъпи приятелю, с теб съм, шефе!”, Уейн Руни: „Оздравявай, шефе!”, Петер Шмайхел: „Спечели и този път, шефе!”

По последни информации сър Алекс е претърпял успешна операция и е изведен от интензивно отделение. Намира се в стабилно състояние след медикаментозната кома, контактен е,  но остава на лечение в болница и му предстои дълго възстановяване.

ЗА НЕГО

Не го харесват тези, които е побеждавал

Ще се появи нов Бекъм, ще се появи нов Роналдо, но никога няма да се появи нов Алекс Фъргюсън. Има много хора, които не го харесват. Това се дължи единствено на факта, че той е разбил мечтите им да спечелят нещо. Сър Алекс беше човекът, който превърна „Манчестър Юнайтед” в голям отбор и ме насъскваше да играя с огън и страст в името на победата.

Ерик Кантона, бивш капитан на „Манчестър Юнайтед”

Той ми е като баща

За мен и за много футболисти на „Манчестър Юнайтед” сър Алекс беше като баща, защото отборът представляваше едно голямо семейство. Няма да забравя неговото отношение в труден за мен период, когато истинският ми баща беше болен в Лондон. Споделих му, че се тревожа, а сър Алекс ми каза: „Отивай в болницата, момче! Ще ми липсваш в отбора, но ще се оправим и без теб. Има по-важни неща в живота.”

Кристиано Роналдо, бивш играч на „Манчестър Юнайтед”

Разбивал ми е сърцето по-жестоко от всяка жена

Ненавиждам Алекс Фъргюсън по простата причина, че е победител. Както казва индийският мислител Шри Чинмой – човек мрази някого, когото всъщност иска да обича, но му е невъзможно да обича. Ако сър Алекс беше треньор на моя любим „Арсенал”, щях да го обичам с цялата страст на света. Той е разбивал сърцето ми по-жестоко от всяка жена, при това с агресия, решителност, арогантност и непобедима ревност, която предизвиква истинско уважение.

Пиърс Морган, британски тв водещ и запален фен на „Арсенал”

Гради отбори и печели купи едновременно

„Манчестър Юнайтед” дълго време беше и продължава да бъде един от най-добрите отбори в света, защото Алекс Фъргюсън успяваше паралелно да гради изключителни поколения и в същото време да печели купи. Тази негова способност да създава отбори и да побеждава е изкуство. Той заслужава най-дълбоко уважение, защото е един от най-силните мениджъри в историята на футбола.

Жозе Моуриньо, настоящ треньор на „Манчестър Юнайтед”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ