Алергични и автоимунни болести се овладяват със здравословно хранене

Организмът ни заслужава шанс да се обнови и изчисти от отрови

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Алергичните и автоимунни заболявания са чести проблеми за съвременния човек. Те представляват нарушения в дейността на естествената защита на организма. Изградена е от множество специализирани органи и клетки, които по сложен начин си взаимодействат, обменят информация и се саморегулират. Крайната им цел е да отстраняват всички проникнали или появили се в тялото ни потенциални заплахи. За целта имунната система е длъжна безпогрешно да разпознава кое е свое и кое – чуждо. За съжаление този механизъм не винаги сработва перфектно и тогава се установява, че сме отключили алергия или автоимунно заболяване.

При алергиите най-често е налице свръхчувствителност към предмети от нашето обкръжение – цъфтящи растения, прах, пух, мухъл, домашни животни, а също и бои, химикали, миещи препарати, понякога дори храни и лекарства. Алергиите обикновено се проявяват като сърбящ обрив (копривна треска), секрети от носа, дразнене в очите, кашлица, но може да се стигне и до по-сериозни състояния като бронхиална астма.

Автоимунните заболявания се развиват, когато собствени живи структури започват да се третират от имунната система като чужди. Развива се възпалителна реакция на различни места по тялото, която най-често не отминава сама и налага медикаментозно лечение.

В много от случаите подходът на съвременната медицина спрямо алергичните и автоимунни заболявания е симптоматичното лечение. При него се прилагат определени групи лекарства, целящи временно или по-трайно потискане на имунитета, което би трябвало да доведе до намаляване на оплакванията. Много често обаче това изкуствено отслабване на защитата ни прави по-податливи към различни инфекции. Продължителното прилагане на антиалергични и противовъзпалителни лекарства може да доведе до отключване на нови, несъществуващи преди това болести, по-тежки и по-опасни от първоначалния здравословен проблем.

От всичко това може да се направи извода, че по-правилният път е да се тръгне в друга посока. Нужно е само да се осъзнае процеса, при който с времето в организма се натрупват отпадни вещества и токсини, видоизменящи до такава степен определени фини структури, че те престават да се разпознават от имунната ни система като свои. Тя ги третира като заплаха, нашественик, който следва да бъде отстранен. Отключват се механизмите на възпалението, водещи след себе си съответната симптоматика.

Ако обаче елиминираме отпадъците, изведнъж собствените тъкани свалят „маската от токсини“, имунните клетки отново ги определят като безопасни и оплакванията скоро изчезват. Следователно всички мерки и процедури, свързани с дезинтоксикация, могат да доведат по подобрение в протичането на споменатата група заболявания.

Опитът ми е показал, че нищо в съвременната медицина няма толкова мощен ефект върху здравето на човека както храненето и затова то е първото, което трябва да променим, когато искаме да лекуваме.

От менюто следва да се изключат продуктите, към които е налице доказана непоносимост. Добре е храната да бъде вегетарианска, с преобладаване на суровите продукти – плодове и сурови зеленчуци, прясно изцедени сокове от тях, различни видове смути, покълнали семена и някои видове ядки.

Ако не успеем да елиминираме всичко от животинката група, добре е да спрем поне млечните продукти – като начало за 6 месеца при проследяване на състоянието. Те са нежелани, заради свойството им да не се смилат докрай, след което техни фрагменти проникват в кръвта. Имунната система ги определя като алергени и се мобилизира , за да ги отстрани, което влошава състоянието.

Освен това млечните храни притежават слузообразуващ ефект. Приемът им води до засилване слузната секреция на лигавиците в организма и оказва негативен ефект най вече върху проходимостта на въздухоносните пътища и свързаните с тях алергични състояния като поленови алергии, бронхиална астма и др.

Опитът ми показва, че за да се постигне изчистване на организма, е достатъчно да се премине на малко количество сурови, растителни продукти с просто и лесноусвоимо съдържание. Такива са плодовете, прясно изцедените сокове от тях и билковите чайове с малко пчелен мед. Този хранителен режим се обозначава като омекотено гладуване или гладолечение. Въпреки името, ако редуваме порциите на равни интервали през деня, простите захари ще поддържат стабилни нивата на глюкозата в кръвта и така центърът на глада няма непрекъснато да алармира, че сме гладни.

Можем да подпомогнем оздравителните процеси, ако редукцията на храна съчетаем с разнообразни очистителни процедури – апаратно прочистване на дебелото черво (хидроколонтерапия), йонофореза, компреси върху черния дроб с рициново масло и др. Понякога е добре да включим и подходящи добавки – на първо място пробиотици с високо съдържание на Лактобацилус Булгарикус, билкови екстракти, боров прашец, есенциални мастни киселини, етерични масла.

Доказано, дългите гладолечебни курсове са в състояние да обърнат хода на много видове алергии и автоимунни състояния, до степен да намалят или напълно премахнат нуждата от медикаменти. Така могат да се лекуват множество алергии с кожна изява, хранителни непоносимости, сенна хрема, бронхиална астма, както и автоимунни заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, множествена склероза, болест на Хашимото.

Много от тези диагнози са известни като трудно лечими, но лекарствата се прилагат независимо от повлияването, често с цената на множество странични ефекти. Добрата новина е, че правилно провежданото разтоварване с плодове и чай или само на вода, последвано от природосъобразно хранене може да доведе до едно трайно затишие на болестта, при което човек дълги години да се чувства здрав, жизнен и работоспособен.

Съавтор на статията на д-р Емилова е д-р Красимир Милев

Той е роден през 1971 г. във Варна. Учи в Природоматематическата гимназия, през 1996 г. завършва Медицинския университет във Варна. Воден от идеята да съчетае доказалите се във времето природни лечебни методи със съвременните научни знания, през 1998 г. д-р Милев се среща с д-р Емилова и е първият лекар, започнал работа с нея.

В 22-годишната си практика като главен лекар на медицинския център, прилага натуралните форми на лечение на десетки хиляди свои пациенти, помагайки им да достигнат естественото равновесие на организма, наречено здраве. Стриктният медицински контрол, под който това се извършва в центъра, му дава възможност винаги да се придържа към най-важното Хипократово правило “Не вреди!”. През 2014 г. д-р Милев получава докторска степен от Борда по алтернативна медицина в Калкута и става член на Международната организация на холистичните терапевти.

Медицинският център на д-р Емилова преустанови работата си заради опасностите от COVID-19. При нормализиране на обстоятелствата ще бъде отворено. Пазете се и спазвайте съветите на здравните власти!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве