Алжирски инвеститори гледат към Варна

Алжирски компании проучват възможността за конкретни инвестиции във Варна в областта на енергийното строителство и в изграждането на логистична база за внос-износ на селскостопанска продукция и хранителни продукти. Това съобщи Емил Макаров от Асоциацията за българо-алжирско сътрудничество.

Варна ще бъде домакин на българо-алжирски форум през лятото на 2017 г., стана ясно след проведената в края на миналата седмица среща в София с участието над 30 фирми от Алжир. До края на годината предстои учредяване на Българо-алжирски бизнес съвет, планира се и създаване на смесена търговска камара.

Алжирските компании проявяват инвестиционен интерес в сферата на фармацията, земеделието, минното дело и мениджмънт на водите – пречиствателни станции, водна енергетика и др. За чужди инвеститори Алжир предлага свободни терени, данъчна ваканция, облекчено инвестиционно кредитиране, митнически преференции за внос на технологично оборудване и др.

Страната е е асоциациран член на ЕС и е референтен пазар за Африка и арабските страни.

Според класация на Economic Complexity Index Алжир е 49-ата крупна експортна иконимика в света. В момента търговският стокооборот на България и Алжир е пренебрежимо малък. През 2015 г. той възлиза на малко над 88 млн. щатски долара при общ износ на Алжир за близо 64 млрд. евро.

От Алжир България внася предимно фосфати и торове, както и плодове като фурми, смокини, ананаси, авокадо и др. Изнасяме най-вече нефтени масла и масла от битуминозни минерали, плочи от дървесни частици, пръти и плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони