Алия Казанджиева - Алия и моментите

Алия Казанджиева е само на 21 години, но нейна снимка, направена на Бургаската гара, развълнува хора по цял свят. Кадър, който провокира сърцето и говори за най-съкровеното чувство - любовта, грабна награда на фотоконкурс за 70-годишнината на Съвета на Европа .

Снимката е запечатала уникален момент и се казва “Целувка за сбогом”. На перона на Бургаската гара, минути или секунди преди влакът да тръгне в някаква посока, момче е повдигнало момиче, за да стигне то прозореца на вагона и да целуне за сбогом своя любим. Кои са младежите от снимката? Алия разкрива тайната: Снимката е истинска. Направена е през моята призма, казва тя. И добавя: “Любовта е най-чистото чувство и гради целия свят”. Младежът във влака е българин, който живее в Америка. В Бургас се връща само за летата. Тримата млади хора от снимката и тя често са говорили за раздялата и затова са избрали за фон Бургаската гара.

Снимката е истинска и завладяваща, защото младежите са показали какво изпитват. Алия е направила много кадри, но този бил най-уникалният и най-искреният, затова и толкова въздействащ.

За най-добра снимка в конкурса са се борили над 2000 предварително селектирани фотографии. Алия е спечелила призовете в категория “Моменти” и категория “Места”. В категорията “Моменти” младата българка е пленила журито именно с “Целувка за сбогом”. В другата- “Места”, кадърът и е от центъра на Лондон- стара сграда на фона на небостъргачите. Светлината падаше много интересно и отразяваше контраста, обяснява фотографката.

Жури, съставено от три изявени личности от Съвета на Европа: Лилиан Мори-Паскуер - председател на Парламентарната асамблея, съдия Линос-Александър Сицилианос - председател на Европейския съд по правата на човека, и Габриел Батаини-Драгони - заместник-генерален секретар, както и трима експерти по дизайн: David Cascaro - (Франция), Dina Oganova (Грузия), Karolina Veijo (Финландия), са избрали победителя за всяка категория.

Наградените фотографии са подредени в изложба, озаглавена Lieu d'Europe, и ще останат в продължение на месец за разглеждане в Страсбург. Това е втора успешна европейска изява на бургазлийката, след като през 2017 година беше наградена в Брюксел по случай спечеления фотографски конкурс “Европа в моя регион”, отново с фотографии от Бургас.

На този конкурс фотографията, която прави, е кадър, запечатал играещи деца край Стената на приказките в Морската градина. В Топ 10 на този конкурс е и друга нейна фотография- на деца в двора на училището, носещо името на Благодетеля на Бургас- Александър Георгиев- Коджакафалията.

Алия е завършила Немската гимназия “Гьоте” в Бургас, знае отлично и английски език. В момента е студентка в НБУ, специалност “Анимационно кино”. Заради отличен успех й се дава възможност да учи и фотография. Всъщност, тя отдавна снима морето и прави вълнуващи кадри на социална тема. Това също не е случайно. Майка й Мая Казанджиева управлява дирекция “Социални дейности, здравеопазване и спорт” в общината в Бургас. С нея от малка Алия ходи по социални домове и се вълнува от човешките съдби.

“Тя не обича да прави снимки в студио. Иска нейните снимки да са вълнуващи”, разкрива майка й. И обяснява тайната на името на Алия- много звучно, съдържащо първата и последната буква на азбуката, носещо кръговрата на буквите. И кръговрата на живота. “Щом се роди, реших, че това ще е нейното име”, обяснява майката Мая Казанджиева.

Алия започнала да снима с удоволствие още съвсем малка, когато родителите й подарили първото фотоапаратче. Снимала цветята на терасата и открила, че това я влече. Открила светлосенките, различния начин на снимане, започнала да експериментира. Сега вече знае - иска да работи в телевизията или в киното - с анимация или фотопроекти. Неин стимул и пример в живота са родителите й, възхищава им се. Баща й е геодезист и рисува прекрасно. Смята, че от него е наследила таланта да рисува, а от майка си- енергията. Като морско чедо- обича морето. Казва, че според нея, то е като живота. Вълните идват и си отиват, като моментите- непостоянни, но пък много красиви.

Има много приятели, но макар да е само на 21 години, гледа мъдро и философски на приятелството. Убедена е, че то е дума, с която трябва да се внимава и да не се употребява непрекъснато, защото трябва истински да се цени.

Има си талисман, който й носи късмет и никога не се разделя с него- изящна гривна, която й е подарена от много скъп човек.

Готова е със следващия си проект за следващия конкурс-предизвикателство. За него тя не е подготвила просто кадър, а фоторазказ. Темата пази в тайна. Казва само, че е свързана с Бургас и България.

 

Числото пет й носи късмет

Алия е зодия “Телец”, родена е на 05. 05. Пет е любимото й число и вярва, че й носи щастие. Любовта към фотографията носи у себе си отдавна. Първият й учител е бургаският фотограф Борислав Пенков. Освен хобитата да снима и да рисува, които вече се превръщат в нейна професия, обича да пътува. Вече е посетила 25 държави, а най-много й харесало в Израел и Палестина.

 

За нея

Живее, учи и прави изкуство с кауза

Да си приятел на Алия е обвързано с много привилегии. Биваш воден на много културни мероприятия, благотворителни базари, предлага да пътуваш с нея по целия свят, когато е наградена. И тези неща са чара от това неповторимо приятелство, но преди всичко Алия е добър човек, тя живее, учи и прави изкуство с кауза.

Валентин Помаков, приятел от детството

 

Креативен фотограф е, търси различията

Алия Казанджиева е креативен фотограф, с много добър усет и поглед към момента. Винаги в търсене на различната гледна точка.

Владимир Спасов, фотограф

 

Има усмихнат поглед и вижда света красив

Познавам я от осми клас. Абсолютно изпълнителна, виждала съм я и в ситуации извън училище. Били сме на национални състезания и тя винаги се е справяла перфектно, винаги е била в Топ 10. Слънчева и приятна, спокойна, отличничка. Много се зарадвах като разбрах за наградата, но изобщо не се учудих. Смятам, че това е поредната награда. Желая й все така да постига целите си и да продължава да вижда толкова красив света. Тя има усмихнат поглед.

Валентина Клинчева, преподавател на Алия от НЕГ “Гьоте”

 

Пожелавам й попътен вятър

Много съм въодушевена от наградата на Алия. Още щом научих за успеха и, обадих се да я поздравя, поздравих и родителите й. Познавам я отлично- тя е амбициозна и последователна и успехът предстои пред нея. Пожелавам и попътен вятър. Нека следва мечтите си и да е пример за всички млади хора в крайморския ни град.

Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР в Бургас и приятелка на Алия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети