“Алкомет” АД стана на 35 г., инвестира още 36 млн. евро

Откриват се 100 нови работни места

Най-големият алуминиев комбинат на Балканите “Алкомет” АД - Шумен ще вложи 36 млн. евро в нови мощности и ще разкрие 100 нови работни места през следващите две години. Това обяви председателят на Надзорния съвет на дружеството Фикрет Индже на официална церемония по повод 35 години от създаването на завода и по случай Деня на металурга. Заводът като водещ европейски производител на валцови и пресови изделия от алуминий беше домакин на празника под патронажа на премиера Бойко Борисов. Той уважи тържеството заедно с вицепремиера Томислав Дончев и социалния министър Зорница Русинова. Съорганизатор на събитието бе Българската асоциация на металургичната индустрия.

Планираните инвестиции в “Алкомет” ще бъдат свързани с увеличаване на капацитета, разнообразяване на продуктовата гама, повишаване на производствената ефективност, оптимизиране и подобряване на техническите и технологичните параметри на процесите и осигуряване на по-високо качество на произвежданите валцови и пресови изделия.

Първият етап от новата инвестиционна програма предвижда монтиране на нов студеновалцов стан за валцоване на ленти и прилежащите му съоръжения, както и закупуване на нова иновативна преса за производство на специални алуминиеви профили. С това дружеството ще разшири продуктовия си асортимент, задоволявайки нови потребности на строителството, хранително-вкусовата промишленост и автомобилостроенето.

С новата инвестиция годишното производство на “Алкомет” от 65 000 тона ще нарасне до 100 000 тона, каза г-н Индже. Годишният оборот на дружеството трябва да достигне 500 млн. лв. В хода на внедряване на новите мощности ще бъдат наети още около 400 души.

Шуменската фирма “Алкомет” е открита през ноември 1981 г. като част от тържествата по случай 1300 години от създаването на българската държава. Тя е приватизирана през 1999 г. Досега в завода са направени инвестиции за 80 млн. евро. В резултат на непрекъснатото усъвършенстване на организацията и ефективността на труда компанията достигна близо 25% пазарен дял в Европа в производството на домакинско фолио. Тя изнася качествена продукция в 30 държави. Осигурява препитание на близо 1000 работници. Средната работна заплата в дружеството е 1200 лв., а към това се добавят много социални придобивки.

 

Българската металургия е висококонкурентна

Българската металургия е високотехнологична, ефективна, екологична и конкурентноспособна. За 15 г. в нея са инвестирани 4,5 млрд. лв. От тях 160 млн. лв. са в "Алкомет". Това обяви Антон Петров, председател на Българската металургична асоциация. Близо 12 000 души са пряко заети в производството. Известно е, че заплатите в металургията са с около 50% по-високи от средната. Металургична индустрия е водещ сектор в икономиката на страната. Произвежда основно за износ, а стойността на произведената продукция през 2015 г. е за 7 млрд. лева. Собствениците и ръководителите на тези предприятия са едни от най-големите инвеститори, които след приватизацията обновиха и разшириха производствените мощностите и днес те отговарят на най-добрите европейски и световни практики и стандарти.

Премиерът Бойко Борисов към собствениците:

Благодаря, че не спирате да инвестирате

Правителството поддържа най-ниските данъци в ЕС

Премиерът Бойко Борисов, който бе гост на “Алкомет” АД в Шумен, поздрави българските металурзи по случай професионалния им празник и благодари специално на двамата собственици на завода Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу, че не спират да инвестират.

“Ще продължим да помагаме”, каза той и уточни, че когато предприемачите поемат завода през 1999 г. той е произвеждал 400 т месечно, а сега продукцията е почти 6000 т. Премиерът изрази уважението си към нелекия труд на металурзите и публично им благодари, че създават значителна част от брутния вътрешен продукт на страната.

Гост на тържеството бе и турският посланик Сюлейман Гьокче, който отбеляза, че турските инвестиции у нас са над $2 млрд., а годишният стокообмен между двете държави - над 4 млрд. долара.

“България я очаква светло бъдеще и в него Турция ще бъде един от важните партньори”, каза Гьокче. Борисов отвърна, че няма нищо по-добро от мира и добросъседството.

“В Нови пазар открихме нов завод с 300 работни места, а догодина в Шумен ще бъдат открити още четири завода. Затова като правителство полагаме големи усилия да запазим добрите условия за инвестиции и да имаме най-ниските данъци в ЕС”, каза още Борисов.

 

Социалният министър Зорница Русинова:

Работниците са ключът към успеха

Социалният министър Зорница Русинова обяви в Шумен, че в предприятията от металургията грижата за здравето на работниците и подобряването на условията на труда е изключително висока.

“По този начин металургията дава пример на всички български предприятия”, посочи тя и уточни, че ключът към успеха на всяко едно предприятие са работниците. По думите й в лицето на правителството и на Министерството на труда и социалната политика секторът има партньор по отношение на инвестиции в човешки капитал.

 

От Шуменския университет

Почетно звание за Фикрет Индже

Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” удостои бизнесмена Фикрет Индже със званието “почетен доктор”. Решението на Академичния съвет бе обявено от ректора проф. Георги Колев.

Председателят на надзорния съвет на “Алкомет” АД Фикрет Индже е член на настоятелството на Шуменския университет и е удостоен за дългогодишно ползотворно сътрудничество, което е пример за успешно взаимодействие между бизнеса и висшето образование, за спомоществователската му дейност за академичната общност и по повод юбилея на завода.

От 2011 г. на г-н Индже е присъдено званието “почетен член на академичната общност на Шуменския университет”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес