Алкохолът прочиства от токсини в малки дози

Виното понижава опасността от инфаркт, диабет и алцхаймер

Детоксикацията е активен процес най-вече нощем

Алкохолът, консумиран в малки дози, защитава мозъка от възпалени процеси и помага на мозъчните клетки да се прочистват от токсини. Това твърдят биолози в статия, публикувана в научното списание “Scientific Reports”. Все повече учени през последните години посочват, че виното и други леки спиртни напитки понижават опасността от инфаркт, диабет и алцхаймер.

“Продължителният прием на големи количества алкохол вреди на централната нервна система, но, от друга страна, успяхме да докажем, че в малки дози спиртните напитки са полезни за мозъка, тъй като му помагат да се прочисти”, посочват авторите от университета в Рочестър.

Връзката между умерената употреба на алкохол и намалената вероятност човек да заболее от алцхаймер е навела авторите на статията на идеята, че спиртните напитки може да въздействат положително на детоксикацията на мозъка.

Изследователите направили наблюдения върху лабораторни мишки и установили, че редовната употреба на големи количества алкохол причинява възпаления в мозъка и пречи на нормалната работа на астроцитите – спомагателни клетки на мозъка, които играят ключова роля в сформирането на каналите на глимфатичната система. Тези нарушения се отразявали на поведението на животните – те по-слабо запомняли нова информация и по-трудно контролирали движенията си. В малки дози обаче слабият алкохол действа различно.

Мозъчната глимфатична система служи за прочистване на вредни отпадъци и химикали от мозъка и ако не работи правилно, се стига до масово загиване на неврони. Детоксикацията е процес, особено активен по време на сън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука