Алманах събра историческите и природни ценности по крайбрежието

Снимка: Даниела Фархи

Алманах с над 1600 подводни и въздушни снимки и описание на флората, фауната и археологическите ценности по крайбрежието ни ще попълни фондовете на библиотеки, училища, университети и неправителствени организации. Изданието няма аналог през последните 40 г. То е дело на 10-членен екип от Института по океанология /ИО/, Природонаучния музей и Медицинския университет във Варна и е финансирано от компанията "Тотал Е&П България" и партньорите й, ангажирани в проучвания на шелфа в блока "Хан Аспарух".

"Целият тираж от 1000 бройки ще бъде разпространен безплатно", поясни управителят на дружеството  Кзавие Фожрас  В алманаха има 14 карти на чувствителните зони по крайбрежието. "Тези райони са уязвими от екологична, икономическа или историческа гледна точка", разясни д-р Илиян Коцев от ИО.

В листата влизат Бургаските езера, защитени местности като "Лимана" и "Ракитника" южно от нос Галата, както и подводният риф "Аладжа банка" пред Златни пясъци. В картите са включени още богатите на археологически ценности райони на Стария Несебър и Созопол, а Варна и Златни пясъци са сред икономически чувствителните зони заради големия приток на туристи. Втори сондаж в блока "Хан Аспарух" е планиран в края на лятото. Строгото европейско законодателство е гаранция, че при подобни дейности екологията ще бъде опазена, подчерта д-р Коцев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България