Ало измамници се правят на банкери

Телефонни измамници прилагат нов трик за измъкване на пари от съвестни хора - правят се банкери, оповестяват, че имаш неиздължени суми по кредит, а целта е да получат превод между 200 и 300 лв. Районното управление в град Нови пазар е алармирано от директор на банка, че за няколко часа притеснени граждани са търсили информация за свои задължения по кредити.

Обяснили, че са имали обаждане на стационарните си телефони от непознати, които се представили за банкови служители. "Банкерите" обяснявали на хората, че имат задължения по банкови заеми, които лъснали след годишно изравняване. В един от случаите жител на града съобщил, че към момента няма заем, но му казали, че кредитът е много стар и по него се дължи сумата от 200 лева.

На всички, на които се обадили, им било обяснено да платят навреме задълженията си към банките, за да не се стига до съдебни дела.

Най-често сумите, които уж дължат били между 200 и 300 лева.

Имало и жители на Нови пазар, които отишли в банковия клон за справка и се оказало, че нямат подобни задължения.

До реализирана измама поради съобразителността на хората не се е стигнало, съобщават от ОДМВР-Шумен.

В началото на седмицата обаче, жена на 29 г. повярва на измамник-банкер, че може да рефинансира изгодни кредит и преведе за "услугата" 1180 лв. по банков път.

От шуменската полиция апелират при подобни обаждания по телефона от непознати да не предоставят информация за спестявания, да не се съобщават подробности за налични заеми, нито да превеждат пари по сметки на неизвестни лица. "Ако получите подобно обаждане прекъснете връзката и не предоставяйте свои и лични данни на свои близки по телефона. Не се доверявайте, колкото и убедително да ви звучи този, който е на отсрещната страна на телефона", настояват от ОДМВР-Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право