Алпинисти развяват българското знаме на Ухуру

За да го изкачат, вървят по ръба на изстинал вулкан

В края на януари двама българи се връщат от двадесетдневно предизвикателство в Африка. Мъжете изкачват връх Ухуру, най-високата точка на африканския континент, достигащ 5895 м в планинския масив Килиманджаро, който е образуван от три изгаснали вулкана. Двамата смелчаци успяват да развеят българското знаме на Ухуру и да увековечат в снимки и видео върха и най-големия резерват в Танзания.

Алпинистите Христо Прокопиев и Борислав Димитров са от ботевградското село Трудовец.

47-годишният Христо е завършил Медицинския колеж в София, като рехабилитатор. Борислав е на 38-години, живее и работи в Германия. През пролетта на 2017 г., докато Христо е на гости на своя приятел в Берлин, споделя, че голямата му мечта е да посети Черния континент и двамата решават единодушно, че ще покорят африканския връх. “Освен изкачването това е една страхотно изживяване, защото в Танзания са най-големите и запазени животински паркове, като Серенгети, Нгоро-Нгоро, Маняра и др.”, казва Христо.

След като се подготвят и закупуват всичко необходимо, приятелите тръгват на 5 януари 2018 г. със самолет до Турция, откъдето се прехвърлят на друг полет и кацат след 6 часа на летище Килиманджаро.

Покоряването на върха продължава седем дни. За лош късмет двамата алпинисти случват на неблагоприятно време. “За осем часов преход ни валя цял ден дъжд, който над 4 хиляди метра преминава в мокър сняг, а последният лагер преди да се качим на Ухуру е на близо 4700 м”, разказват те. И за двамата един от най-неприятните моменти е когато пристигат в лагера преди да тръгнат за върха. “Бяхме вир вода, беше студено и ветровито. Палатката, спалните чували, дрехите – всичко беше подгизнало, трябваше да прекараме нощта мокри до кости в чували, в които вървят реки, нямаше спане, а треперене”. “Чувствахме се по-добре в екипировките докато ходим, отколкото в палатките”, спомня си Борислав.

Ентусиастите атакуват Ухуру в 01:00 часа през нощта. Стигат до него за шест часа и половина на седмия ден от приключението, докато слизането им отнема четири часа. “Вървяхме нонстоп, с 2-3 почивки по около 3-4 минути”, казват планинарите. По време на експедицията има и други алпинисти от различни държави, около 50 човека, но до върха успяват едва половината, разказва Христо. “Благодарение на добрата екипировка и на силната воля се качихме на върха. Нямахме проблем с височината, направихме добра аклиматизация”, казва Борислав.

За щастие през целия преход не са имали опасни ситуации, но разказват за сполетели такива другите туристи. Мъж от Гърция развива височинна болест, която се изразява в белодробен или мозъчен отток, при който се губи ориентация и се получават халюцинации. “Всичко идва от разредения въздух, гъркът беше абсолютно неадекватен”, разказва Христо.

При друг случай ирландка, на която много са се възхищавали, е застигната от двамата българи, неадекватна с обръщащи се очи. Намират я на ръба на изстиналия вулкан Ухуру, който е известен като “Stella Point” - по него се върви, за да се стигне най-високата точка. Признават, че слизането също не е било много лесно заради покрититата повърхност с вулканична пепел.

Експедицията им струва малко над 8 хил. лв. на човек, като по-голямата част от средствата са лични. Получават спонсорство от 3 хиляди лева от община Ботевград, както и от “Никсметал груп”, “Граммер” и “Атлантис НЕТ”. Христо и Борислав са направили над 6000 снимки и подготвят до месец филм за цялата експедиция в Африка.

 

Seven Summit или Седемте континентални първенци

При посещението в Африка българите са впечатлени от невероятната природа. “Най-ми хареса парка на езерото Маняра. Това е невероятен резерват, виждат се почти всички видове животни в естествената им среда – слонове, хипопотами, стотици хиляди розови фламинга”, казва Христо. Борислав пък е впечатлен от парка “Нгоро Нгоро”, където са имали лагер на самия кратер – виждат се целият парк и как си живеят животните, казва той. Въодушевен е и от необятния Серенгети.

Българите са си поставили за цел да изкачат и други континентални първенци. За сега Христо е изкачил връх Елбрус (5642 м ) в Европа, връх Аконкагуа (6962 м) в Южна Америка, и последният Ухуру в Африка. Имат планове за Еверест (Хималаите), връх Карстенц – Пирамид (Австралия и Нова Зеландия), връх Винсън (Антарктида) и връх Денали/Маккинли (Северна Америка).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм