Алпинистът Атанас Скатов тръгва от Варна към връх Кангчендзьонга

Алпинистът получи специален плакет от зам.-кмета на Варна Коста Базитов и шефа на дирекция "Спорт" Кристиан Димитров за това , че беше сред 10-те най-добри спортисти на града за 2018.Те му връчиха и знеменце с логото "Варна-Европейски град на спорта 2019", което обеща да развее на Кангчендзьонга.

Българският алпинист Атанас Скатов тръгва на 3 април от Варна за връх Кангчендзьонга в Хималаите. Това е третият най-висок връх в света и се извисява на 8586 метра. Алпинистът да развее на Кангчендзьонга знаме с логото "Варна -Европейски град на спорта 2019" обеща той на пресконференция в морската столица.

75% от изкачването е психика, каза Атанас Скатов, който е единственият в света алпинист-веган, посветил се на каузата да стигне до 14-те най-високи върха на Земята без консумация на животинска храна. Към 2018 г. е изкачил 6 на височина над 8000 метра и това го прави втория по брой покорени осемхилядници българин след Боян Петров.

Две седмици ще му отнемат до базовия лагер, който е на 5500 м височина и е много пуст без населени места по пътя, а само с палатки. Двама приятели сънародници ще придружават в прехода до там Скатов, а при изкачването до върха ще е единственият българин сред останалите 15-16 участници, които не се познават помежду си.

Няма да използва допълнителен кислород и се пошегува, че дългата плитка му го осигурява. "Започнах да спортувам на 34 години, когато другите се отказват, а от 8 години съм веган", каза той. Подготовката му за Кангчендзьонга е продължила няколко месеца с тренировки в Рила и Пирин, където е най-студено, с походи с туристическо дружество"Вл. Варненчик", на което е член от 2 години, с колоездене, плуване, йога и медитация. През цялото време на изкачването си ще праща снимки и видео със сателитен телефон и смята, че от върха ще се прибере в края на месец май или началото на юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България