"Алфа рисърч": Над половината българи са оптимисти, че 2020-а година ще е по-добра

Снимки: Цветан Томчев

Двойно по-голям процент (33%) от българите оценяват изминалата 2019 година като по-добра за тях, отколкото тези, за които тя е била по-лоша (14%), показват резултатите от проучване на "Алфа Рисърч".

Остава обаче най-значим делът (53%) на хората, които не виждат промяна в собствения си живот и възможности – нито за добро, нито за лошо. Въпреки това личната равносметка на българите за 2019-та продължава в общи линии позитивната тенденция, характерна за последните пет години.

Оценките за икономическото състояние на страната се вписват в същата логика – бавно подобрение (до 18%), но негативните (28%), както и неутралните (54%) продължават значително да доминират над тях.

Личните прогнози за 2020 г. продължават да бъдат подчертано оптимистични – 55% очакват лично за тях тя да бъде по-добра, срещу едва 9%, които я виждат в по-лоша светлина.

В края на 2019-та основанията за позитивната равносметка и надеждите идват основно от семейния и професионалния живот. 93%, или с 12% повече от 2018г. казват, че чувстват подкрепата на семейството и близките си. 68%, спрямо 61% през миналия декември, се стремят да отделят повече време за себе си и семейството си, и по-малко да се ангажират в професионалния и обществения живот. Сред работещите, осем от всеки десет е доволен от мястото, където работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България