Ал Багдади погребан в морето (обзор)

Неговият №2 също паднал в щурма

Терористът идентифициран по ДНК в бельото

Тялото на ликвидирания през уикенда в североизточна Сирия от американски специални части лидер на терористичната групировка „Ислямска държава“, известен с псевдонима си Абу Бакр ал-Багдади, е било погребано в открито море и съобразено с всички традиции на мюсюлманското погребение, след като тленните му останки са били идентифицирани по следи оставено върху долното му бельо.

Това съобщи във вторник осведомен източник на АП от Пентагона. Новината дойде минути след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че по време на операцията е бил отстранен и говорителят на „Ислямска държава“ Абу ал-Хасан ал-Муджахир, смятан според тайните служби на Запад, като най-вероятен приемник на Ал-Багдади начело на терористичната групировка.

Високопоставен служител на Държавния департамент е уточнил пред агенцията, че Ал-Мухаджир е бил ликвидиран при отделна операция от тази срещу Ал-Багдади. Новината за последното бе обявена също лично от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Току-що получих потвърждението, че заместник номер едно на Абу Бакр Ал Багдади беше елиминиран от американските военни. Той със сигурност щеше да оглави групата. Сега той е мъртъв също!", написа в профила си в социалната мрежа „Туитър“ американският президент, но без да споменава името на този човек и без да казва повече подробности за обстоятелствата, при които е бил елиминиран.

Говорител на сирийските кюрдски въоръжени милиции в северна и североизточна Сирия, потвърди че Ал Мухаджир е бил убит при съвместна операция с американските специални части, без да дава повече подробности. Информацията дойде само часове преди изтичането на крайния срок на обявения от Турция седмичен ултиматум за изтеглянето на кюрдите от зоната за контрол, договорена между Путин и Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят