Амазон”, “Гугъл” и “Епъл” имат служители, които слушат записи от телефоните ни

Снимка: Архив

Технологичните компании “Амазон”, “Гугъл” и “Епъл” имат служители, които слушат записи от нашите смарт устройства, разкрива “Блумбърг”. Причината за това е, че трите фирми предлагат услугата “умен асистент”, която с гласови команди изпълнява задачи.

Оказва се, че умните асистенти записват част от разговорите и гласовите ни команди, като целта е да се подобри изкуственият интелект на устройствата, за да разпознават по-лесно гласове. “Блумбърг” разкрива, че потребителите на тези марки устройства масово не знаят, че подслушвани и записвани.

Служители, които се занимават със записите ги транскрибират и добавят анотации, които могат да помогнат за алгоритмите, разбиращи човешка реч.

От “Амазон” коментираха, че компанията приема личната информация много сериозно и много малка част от записите се слушат от хора. “Тази информация ни помага да обучим системата си “Алекса”. Нашите служители нямат директен достъп до личната информация на всеки потребител, а разполагат единствено със

записи”, коментираха от компанията.

В същото време анонимни източници на “Блумбърг”, които са работили на подобна позиция коментират, че се е случвало да чуят разговори насочващи към домашно насилие. В отговор техните колеги казали, че не е работа на “Амазон” да подава сигнал за подобни престъпления.

При системата “Сири” на “Епъл” всички записи не съдържат лична информация, а към тях се прибавя случаен код. Всеки запис се пази шест месеца от компанията. Служителите на “Гугъл” пък имат достъп до всички записи от асистента на “Андроид”, но тези записи не са обвързани с лична информация и остават анонимни

за слушателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии