Амбулаторен лист заменя извинителните бележки

С амбулаторен лист вместо с извинителна бележка ще извиняват отсъствията си от училище децата. Практиката вече е въведена в повечето големи гимназии в София и Враца, съобщи пред „Труд“ заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Методът бе въведен, за да се спре порочната практика на фалшифициране на извинителните бележки. „Трябва да се пресече този опит, който в много години се е натрупвал и не се е предприемало абсолютно нищо“, заяви Стаматов.

Амбулаторният лист съдържа анамнеза (история на медицинския случай), оплаквания на пациента, статуса му и други данни за състоянието му. Фалшификацията на този лист е изключително трудна заради многото данни, включително и детайлите за самото заболяване, и за да се напише е необходимо медицинско образование, поясни заместник-министърът. Той добави, че децата, които си пишат сами извинителните бележки, не разбират каква диагноза са написали и има случаи, в които болестта не отговаря нито на възрастта, нито на пола им. Случвало се момчета да извиняват отсъствието си с бележка за менструални болки.

Най-сериозен е проблемът при учениците от V до ХІІ клас. Точно затова повечето големи гимназии в София вече изискват при отсъствие по болест да се предава амбулаторен лист. Инициативата е тръгнала от Враца.

Що се отнася до бележките за извиняване на отсъствие по домашни причини, Стаматов каза, че те трябва да са написани грамотно, ясно и четливо от родителите и най-важното - да са написани от самия родител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование