Американската атомна подводница пристигна край бреговете на Южна Корея

Корейският полуостров отново е във фокуса на световните новини. Американската атомна подводница пристигна край бреговете на Южна Корея. В Северна Корея пък днес празнуват 85 години от създаването на армията, информира БНТ. Опасенията са, че годишнината може да бъде отбелязана с нови тестове на балистични ракети или нов ядрен опит. Атомната подводница "Мичиган" е въоръжена със 154 крилати ракети "Томахоук". На борда й има 60 души от американските спец части. Край бреговете на Южна Корея подводницата ще се включи във военно учение.

Според южнокорейски медии, Северна Корея също започва учения - в източна част на страната са изпратени военни части. Предполага се, че ученията ще се проведат под командването на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но дали това ще се случи днес - засега не е ясно.

В Пхенян - тържествата по случай годишнината от основаването на армията започнаха с поднасяне на цветя на паметника на основателя на републиката.

"Северна Корея е голям световен проблем и този проблем най-накрая трябва да бъде решен", предупреди американският президент. Доналд Тръмп призова Съвета за сигурност на ООН да наложи нови санкции на Пхенян. Според него организацията си е затваряла очите за севернокорейската ядрена програма.

Санкциите ще бъдат обсъдени в петък в Съвета за сигурност на ООН, на заседание, ръководено от американският държавен секретар. А утре Рекс Тилърсън, американският военен министър и шефът на разузнаването ще обсъдят със сенатори санкциите срещу Северна Корея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия