Американските власти задържаха шестима граждани на Саудитска Арабия за стрелбата във Флорида

Снимка: Twitter

Шестима граждани на Саудитска Арабия са задържани в петък (местно време) след стрелбата , в американската въздушна база „Пенсакола“ в щата Флорида, при която загинаха трима души, а осем други бяха ранени, предава новинарският канал FOX News, като се позовава на официално лице.

Според източника на телевизията саудитците са взети под стража и разпитвани във връзка със стрелбата. Те са задържани близо до военновъздушната база „Пенсакола“.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис потвърди по-рано, че неизвестният мъж, който откри стрелба в базата, е саудитски гражданин и е усвоил летателни умения под ръководството на американски инструктори. Според телевизионния канал около 1500 чужденци участват в тази програма на американските военноморски сили.

Сенаторът от Флорида Рик Скот, който доскоро беше губернатор на щата, призова за преглед на програмата за обучение на чуждестранни военни пилоти в САЩ. „Много съм притеснен от факта, че стрелецът в „Пенсакола“ е бил чужденец, обучен в база в САЩ. Днес призовавам за пълен преглед на програмите за военно обучение на чуждестранни граждани в Америка. Не трябва да предоставяме военно обучение на хора, които искат да ни навредят", написа сенаторът в социалната мрежа „Туитър“.

По-рано полицейският шериф на окръг Ескамбия във Флорида Дейвид Морган заяви, че в петък трима души са убити, а осем са ранени в резултат на стрелба във въздушната база. Неизвестен мъж, открил огън с пистолет, е ликвидиран от полицаи, пристигнали на местопроизшествието. Джуд Рийд, заместник-говорител на Белия дом, подчерта, че президентът следи ситуацията. Според информация, публикувана на официалния уебсайт на въздушната база, в нея служат около 16 хил. военни, а на територията й работят около 7,4 хил. цивилни.

Саудитецът, убил трима души в американска военноморска база в петък, е определил американците като „нация на злото" преди атаката, съобщи SITE Intelligence Group, цитирана от AFP.

Групата, която следи джихадистките медии, идентифицира стрелеца като Мохамед ал Шамрани. Той е публикувал кратко съобщение в социалнта мрежа „Туитър“, което гласи: „Аз съм срещу злото, а Америка като цяло се превърна в нация на злото."

„Не съм против вас, защото сте американци, не ви мразя, заради вашите свободи, мразя ви, защото всеки ден подкрепяте, финансирате и извършвате престъпления не само срещу мюсюлманите, но и срещу човечеството", е написал предполагаемият извършител на стрелбата, при която загинаха трима души. Самият той бе ликвидиран при операцията за овладяване на ситуацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка