Американските власти разглеждат стрелбата в Ел Пасо като местен тероризъм

Снимка: Twitter

Властите в Ел Пасо, щата Тексас, разглеждат стрелбата , при която загинаха 20 души в събота, като местен тероризъм. Ел Пасо бе едно от местата на масова стрелба през уикенда в САЩ. По-малко от 24 часа след нападението там стрелец откри огън в Дейтън, щата Охайо и отне живота на деветима души.

Америка се опитва да проумее случилото се през трагичния уикенд, белязан от смъртта на десетки в различни точки на страната. При първото нападение в събота сутрин в района на супермаркет в пограничния Ел Пасо федералните власти сериозно обмислят да повдигнат обвинение за престъпления от омраза – обвинение, което може да доведе до смъртна присъда. Стрелецът в Ел Пасо, които е от района на Далас се смята, че е автор на манифест, в който говори за „инвазия от латиноамериканци.“

Възможността някой да е шофирал близо девет часа от Далас до Ел Пасо с цел да убие хора, заради произхода им породи гняв в обществото. За някои манифеста на нападателя е отражение на антимиграционната риторика на президента Доналд Тръмп, но от Белия дом отричат това.

Самият президент заяви пред репортери, че и в двата случая е необходимо да се обърне внимание на психиката на нападателите. Тръмп също каза, че в Америка няма място за омразата, но не говори за тона на политическите дебати в страната.

Второто ужасяващо нападение се случи 13 часа след трагедията в Ел Пасо. Около един след полунощ в неделя органите на реда се изправиха пред масово убийство в Дейтън, щата Охайо, където тежко въоръжен мъж откри огън като уби деветима, в това число и сестра си. Нападателят в Дейтън е бил ликвидиран от полицията за по-малко от минута. За сега няма информация за мотива му.

Поредните масови убийства в САЩ ще извадят на преден план въпроса за по-строг контрол при носенето на оръжие. На преден план ще излезе и въпросът за политическата риторика, която за някои е задействащ механизъм за подобни трагедии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят