Байдън в Анкара: САЩ ще окаже пълна подкрепа на Турция

САЩ ще окажат пълна подкрепа на Турция като на свой съюзник, заяви виципрезидентът Джо Байдън на съвместна пресконференция в Анкара с турския премиер Бинали Йълдъръм. „Това, което стана на 15 юли, е неприемлива намеса, нападение. Аз дойдох тук да изряза нашата солидарност. Ние сме съюзници и стратегически партньори на Турция... Ние демонстрираме колко са важни американско-турските отношения. Като съюзници ние напълно подкрепяме Турция.

"Ако на Турция й трябва каквато и да е помощ, ние ще й я дадем“, посочи Байдън, който е на посещение в Турция. Посещението на Байдън съвпадна с военната операция на турската армия в Сирия срещу групировката "Ислямска държава" и сирийските кюрски формирования. Сирия остро осъди нахлуването на турски части на нейната територия, макар и под предлога за борба с тероризма. Всички улики относно виновността на опозиционния проповедник Фетхулах Гюлен в опита за преврат ще бъдат проучени от американския съд, увери още гостът.

„САЩ няма намерение да защитават когото и да било. Но уликите трябва да бъдат проучени от съда съгласно нашите закони“, изтъкна Байдън. Той отбеляза, че „според двустранните договорености Турция трябва да иска експулсирането на Гюлен чрез съдебните власти на САЩ“.

"Според нашите закони президентът на САЩ не може да надвиши своите пълномощия, това може да му коства поста. Затова решението (за екстрадирането на Гюлен) се взема само от съда, изтъкна вицепрезидентът. Той добави, че процедурата по екстрадирането „винаги изисква време, защото така работи системата на правосъдието“. Американският вицепрезидент Джо Байдън предупреди също така военните формирования на сирийските кюрди да не продължават придвижването на запад от река Ефрат в северна Сирия. „Ние казваме съвсем ясно..., че те (прокюрдските сили) трябва да се върнат обратно. Ако не спазят този ангажимент, те няма да получат американска подкрепа при никакви обстоятелства“, предупреди Байдън.

Американски военни инструктори и спецчасти оказват съдействие на сирийските кюрди в борбата им срещу групировката „Ислямска държава“. Турската страна възприема като заплаха действията на сирийските кюрди, заяви на свой ред премиерът Бинали Йълдъръм на съвместната пресконференция. Турция отхвърля перспективата за създаването на кюрдско териториално образувание в северна Сирия, заяви Бинали Йълдъръм. Турция вижда главна заплаха именно в придвижването на кюрдските формирования западно от Ефрат, за да се съединят с 1,5-милионния кюрдския анклав в северо-западния ъгъл на Сирия и така да претендират за териториално образувание. По-късно днес Байдън трябва да бъде приет и от турския президент Реджеп Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят