Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за самолетите F-16, съобщава БНР.

На кратка пресконференция по време на срещата на външните министри на Пакта в Брюксел Помпео също така изрази надежда Северна Македония да стане скоро член на НАТО. Той заяви, че Съединените щати са ратифицирали протокола за членство на Северна Македония и още: "Сигурността за хората означава да приветстваме Северна Македония като наш 30-ти член. Съединените щати одобриха протокола за нейното присъединяване на 22-ри октомври и сега ние очакваме тя официално да се присъедини към нашия Алианс", каза държавният секретар.

Майк Помпео похвали увеличаването на вноските от страните-членки в бюджета на Пакта и заяви, че 30 години след падането на Берлинската стена остава заплахата от авторитарни режими, като наблегна на Китай.

По повод Русия и разтрогването на договора за ракетите със среден обсег, той подчерта позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп - нито един договор не може да се спазва само от едната страна, нито пък може да се връщаме към договор, който вече няма смисъл.

От своя страна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че германската идея за съставяне на т.нар. "група на мъдреците", която да обсъжда стратегически въпроси, е получила одобрението на много страни. Конкретно решение обаче не е взето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят