Американският министър на отбраната: Русия не може да замести САЩ в Близкия изток

Русия, която крепи влиянието си в Сирия благодарение на военните си победи в полза на режима на Башар Асад, "не може да замести САЩ" в Близкия изток. Това заяви днес министърът на отбраната на САЩ Джим Матис на ежегодната конференция по сигурността в столицата на Бахрейн.

"Опортюнизмът на Русия и готовността й да не обръща внимание на престъпните действия на Асад срещу собствения му народ доказват липсата на искрен ангажимент към най-основните морални принципи", допълни шефът на Пентагона, цитиран от АФП.

"Искам днес да е ясно: натискът на Русия в региона не може да замени предишния постоянен и прозрачен ангажимент на САЩ към Близкия изток, ангажимент, който безрезервно отново потвърждавам", допълни Матис.

"Ние подкрепяме партньорите, които избират стабилността и се противопоставят на хаоса", каза още той.

Пристигнал вчера в това малко кралство в Залива, Матис иска да припомни на арабските страни, че САЩ продължават да бъдат предпочитаният партньор, защото имат дългосрочни ангажименти. Това каза вчера Кати Уилбъргър, отговаряща за международните въпроси в Пентагона, в самолета, с който Матис излетя от Вашингтон.

Днес в Истанбул се организира безпрецедентна среща, на която ще се обсъжда бъдещето на Сирия. В нея ще участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, руският държавен глава Владимир Путин, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, припомни АФП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия