Американският министър на отбраната се постара да успокои европейските съюзници във връзка с излизането на САЩ от важен ракетен договор с Русия

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис каза днес, че страната му води консултации с европейски съюзници по договор за контрол на въоръженията, тъй както членовете на НАТО настоятелно призовават Вашингтон не да излиза от споразумението, а да накара Русия да го спазва, предаде Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп заяви на 20 октомври, че Съединените щати планират да излязат от Договора за ликвидиране на ядрените оръжия със среден и малък обсег, който Михаил Горбачов, последният съветски лидер, и Роналд Рейгън подписаха през 1987 година.

Вашингтон се мотивира с това, че Русия нарушавала договора, нещо което Кремъл отрича и обвинява Вашингтон, че той е нарушил пакта.

"Ние сме в консултации с нашите европейски колеги. Разговарях по темата предишния ден с германския министър на отбраната (г-жа Урсула фон дер Лайен - бел. ред.) и както вече казах, консултациите продължават", допълни Матис пред журналисти в Прага.

Матис се срещна днес с премиера на Чехия Андрей Бабиш, който предупреди, че евентуално спиране на действието на договора може да означава връщане към времето на Студената война.

"Със сигурност това е лоша новина, ние съжаляваме за това", каза Бабиш на съвместна пресконференци. "(Американско-руските) отношения не са идеални, връщаме се към времето на Студената война", допълни чешкият премиер. "Трябва да общуваме с Русия", подчерта ръководителят на чешкото правителство, цитиран от Ройтерс.

Малко по-рано Матис съобщи, че министрите от НАТО ще се срещнат в Брюксел през декември и тогава той ще придобие представа за общата позиция.

Американският министър на отбраната присъства днес на най-големия парад в чешката история по случай 100-годишнината от създаването на бивша Чехословакия. В него участваха 2151 войници и 236 военни машини, съобщи ТАСС.

Чехословакия е създадена на 28 октомври 1918 година и става независима държава след поражението на Австро-Унгария през Първата световна война. Единната държава на чехите и словаците (с изключение на периода на Втората световна война) съществува до 1993 година, а след това по взаимно съгласие двете страни се разделят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия