Американският министър на отбраната: Иран е най-големият спонсор на тероризма

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви в събота, че Иран е най-големият в света държавен спонсор на тероризма, предаде АФП.  Въпреки това, Пентагонът не планира да увеличи американските войски в Близкия изток в знак на отговор, допълни Матис.

Думите на американския министър идват след като стана ясно, че Доналд Тръмп налага нови санкции срещу Техеран. Вашингтон наложи финансови ограничения на 25 ирански компании и физически лица след като миналата неделя иранската армия извърши изпитание на балистична ракета.

"Видяхме как се държат в Ливан и Сирия, в Бахрейн и Йемен. В даден момент на това поведение трябва да бъде отговорено", каза още Матис.

„Що се отнася до Иран, това е единственият най-голям държавен спонсор на тероризма в света“, заяви Матис по време на пресконференция в японската столица Токио, където е на посещение.

Иран обяви, че ще отговори на най-новите санкции на Съединените щати с „реципрочни мерки“.

В съобщение, разпространено късно снощи, иранското външно министерство подчерта, че ракетната програма на страната е предназначена за „строго отбранителни цели и конвенционални оръжия“ и не нарушава разпоредбите на ООН.

Министерството обяви, че ще санкционира американски лица и компании, „които са имали роля в създаването и поддържането на екстремистки терористични групировки в региона“ на Близкия изток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят