Американският Сенат ще гласува номинацията на президента Тръмп за Върховния съд

Тази седмица се очаква американският Сенат да гласува номинацията на президента Доналд Тръмп за Върховния съд. Демократите са готови да направят всичко възможно да отложат гласуването, докато републиканците са твърдо решени да потвърдят Нийл Горсъч. Към момента републиканците нямат достатъчно необходими гласове и ако искат Горсъч да бъде избран, ще трябва да пренебрегнат правилата в Сената.

В интервю за телевизия Ен Би Си лидерът на демократите в Сената Чък Шумър коментира, че при изгледа за липса на достатъчно гласове републиканците не трябва да променят правилата, а да сменят кандидата. Шумър неведнъж е твърдял, че според него Горсъч би служил на интересите на големите корпорации, но някои републиканци виждат в критиките робуване на партийни предразсъдъци.

На републиканците е необходимо супер мнозинство от 60 гласа, за да придвижат номинацията на Горсъч. В 100-членната камара те имат 52-ма сенатори и така те имат нужда от осем гласа от демократи или независими. Към момента едва трима демократи са заявили, че ще подкрепят Горсъч. И тримата са от щати, в които Тръмп спечели на президентските избори. Освен това те ще се явят на избори следващата година.

Републиканците не изключват прилагането на "ядрена опция", чрез която номинацията на Тръмп може да бъде приета с обикновено мнозинство в противовес на традицията за двупартийна подкрепа и колегиалност в такива случаи. Стъпката би отворила вратата на ситуация, в която бъдещи номинации за Върховния съд да бъдат гласувани, като се игнорират напълно опасенията на партията, която е в малцинство.

Сенатът е в двуседмична ваканция от 10 април и нагласите са номинацията за Върховния съд да бъде гласувана до този петък. При положителен за Горсъч изход той ще заеме овакантеното от консерватора Антонин Скалия място. Скалия почина през февруари миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка