Американски бизнесмен с амбициозен план да колонизира Марс

Снимка: Архив

Директорът на компания "Спейс Екс" Елон Мъск обяви амбициозните си планове да колонизира Марс, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

На Международния конгрес по астронавтика Мъск представи визията си за конструиране на гигантска ракета, която ще транспортира по 100 души наведнъж до Червената планета, а билетите за пътуването може да струват едва 100 хиляди долара на човек. Мъск е оптимист, че първата човешка мисия ще тръгне от Земята през 2014 година и ще достигне Марс за една година.

"Ключът е да направим това пътуване достъпно за почти всеки, който иска да отиде. Предвид архитектурата на ракетата, която ще бъде оптимизирана с времето, първите билети ще са доста скъпи, но впоследствие ще поевтинеят".

Според експерти обаче амбициите на Мъск са твърде теоритични. Марс се намира на 225 милиона километра от Земята, и за да живеят там хора са нужни сериозни инженерни достижения и огромен бюджет. Неправителствената организация "Изследвай Марс" изчислява, че пътуването на само шест души до Червената планета може да струва около 120 милиарда долара.

Компанията на Мъск "Спейс Екс" се занимава предимно с извеждането в орбита на сателити, но стана известна след като успя да приземи ракетата "Фалкон 9" в изправено положение, което може да намали разходите за изстрелване и да направи ракетите използваеми повторно.

Интерес към Марс обяви и американската космическа агенция НАСА, която обаче прогнозира, че изпращането на хора ще е възможно след 2030-та година. Компанията "Блу ориджин", основана от шефа на Амазон Джеф Безос, също планира мисия до Марс, но след десетилетия.

[embed]https://twitter.com/verge/status/780906803261476864[/embed]

[embed]https://twitter.com/geekwire/status/780905392117194752[/embed]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии