Американски генерали препоръчват кюрдите да запазят предаденото им оръжие

Алепо, Сирия

Генералите, които изготвят плана за изтеглянето на американските войски от Сирия препоръчват на кюрдските бойци да им бъде позволено да задържат доставените от САЩ оръжия, заявиха четирима американски официални лица, съобщава Ройтерс.

Трима от неназованите събеседници на британската агенция са казали, че това се обсъжда в хода на съставянето на плана за изтегляне от Източна Сирия, но са отбелязали, че все още не е сигурно, че Пентагонът ще направи такова предложение на Белия Дом.

Официалните лица са обяснили, че разговорите все още са в ранна фаза в американското Министерство на отбраната и все още не е взето никакво конкретно решение. През следващите няколко дни планът ще бъде представен на президента Доналд Тръмп, който има последната дума за него.

От Пентагона посочиха, че още е „неподходящо“ и преждевременно да се коментира какво ще стане с оръжията.

„Планирането върви и е фокусирано върху провеждането на умишлено и контролирано изтегляне на силите, като в същото време трябва да се вземат всички възможни мерки за сигурността на нашите войски“, заяви командир Шон Робъртсън, говорител на американското военно ведомство.

„Ройтерс“ отбелязва, че от Белия Дом не са пожелали да коментират този въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток