Американски изтребители съпроводили руски военни самолети далеч от бреговете на Аляска

Снимка: Twitter

Изтребители от американските военновъздушни сили са съпроводили два руски стратегически ракетоносеца Ту-95МС при полета им над Чукотско, Берингово и Охотско морета и по крайбрежието на Аляска, съобщи департаманета на информация и масови комуникации на руското министерство на отбраната, предава РИА Новости. Продължителността на полета е била около 11 часа.

От руското министерство на отбраната обясниха, че пилотите им действали в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, като не са нарушили границите на друга държава. Това не е първата поява на Ту-95МС в този район за последните няколко дни. Така на 21 май четири стратегически ракетоносеца са изпълнили 12- часов полет по същия маршрут и в определени етапи са били съпровождани от изтребители F-22 Raptor на ВВС на САЩ.

Командването на американската въздушно-космическата отбрана (NORAD) през изминалите дни самолети от ВВС на САЩ на няколко пъти са прихващали руски стратегически бомбардировачи Ту-95 и изтребители Су-35 в международното въздушно пространство около Аляска.

РИА Новости припомня, че на свой ред, чуждестранни разузнавателни самолети и дронове често се появяват в близост до руските граници и военни обекти. Ччесто те са забелязвани в Балтийско море, в района на Крим и Краснодарска област, както и недалеч от руските бази в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят