Американски съд ще изслуша аргументите на двете страни в спора за антиимигрантския указ на Тръмп

Федерален апелативен съд в Сан Франциско се готви да изслуша днес аргументите на двете страни в спора за антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп, предаде БНР.

Този нов етап в съдебната битка ще протече с интервюта по телефона /около час след полунощ българско време/.  Апелативният съд ще се произнесе по решението на федералния съдия от Сиатъл Джеймс Робарт да бъде спряно действието на указа върху цялата територия на страната.

Президентът Тръмп обеща "силни програми" за граничен контрол, за да попречи на ислямския тероризъм да прониква в Съединените щати. В реч в Централното командване във Флорида, Тръмп се зарече, че ще победи ислямския тероризъм и няма да допусне той да пусне корени в страната му.

Близо сто големи високотехнологични компании, между които "Гугъл", "Фейсбук", "Тесла", внесоха в съда писмо в подкрепа на спиране на указа. Тези компании, разчитащи в голяма степен на чуждестранни учени и инженери, смятат, че се погазват принципи, на които се е опирала имиграционната система от десетилетия и от това произтичат "значителни щети за американската търговия, за иновациите  и растежа".

Американският президент Доналд Тръмп каза, че медиите не отразяват както трябва атаките на екстремисти. В спомената вече негова реч в Централното командване във Флорида, Тръмп каза, че не се обръща достатъчно внимание на нападения като тези в Сан Бернардино, Калифорния, Бостън или Париж.

В доста случаи непочтеният печат дори не иска да пише за това и вие сте наясно с причините, каза Тръмп.

По-късно прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър уточни, че, според Тръмп  "протестите срещу него се преувеличават, а нападение или осуетено нападение не се отразява по същия начин".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка