Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа към 2100 година

Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа към 2100 г.,предаде БНР. В изследването е преценено въздействието от повишаването на средногодишните температури върху условията за живот на нашата планета. Разгледани са три възможни сценария.

В първия сценарий, смятан за "опасен", покачването на средногодишните температури с не повече от 3 градуса ще предизвика увеличаване на броя и силата на ураганите и наводненията, както и по-честа суша.

При втория сценарий - ако температурите се покачат до 5, ще се стигне до пълно разрушаване на ледената покривка в Западна Антарктида и унищожаване на дъждовните екваториални гори в Амазония. Горещините и гладът ще засегнат над 7 милиарда души.

„Свръхкатастрофалният" сценарий предвижда средногодишните температури да се покачат с над 5 градуса. При него обаче учените не могат да дадат оценка за последствията. Известно е, че в такъв случай човечеството ще се сблъска с остър недостиг на основни ресурси и по-специално - на прясна вода.

През последните 200 години в резултат на човешката дейност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това доведе до увеличаване на съдържанието на въглероден газ в атмосферата и предизвика покачване на средната глобална температура на въздуха с 1 градус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука