Американците гласуват в междинните избори за Конгрес

Вотът е тест след 2-годишното управление на Тръмп

Американските граждани гласуват в междинните избори за определяне състава на Конгреса, Сената и за губернатори на отделните щати. Това са първите избори от национален мащаб, откакто избухна скандалът, в който се твърди че Русия се е намесила във вота през 2016 година.

Изборите се смятат за важна проверка за 2-годишното управление на президента Доналд Тръмп, чийто рейтинг се срина едва до 41 на сто.

Ще бъдат избрани 35 от 100 сенатори, всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, 39 държавни и териториални управители, както и 6 073 държавни законодатели, съдии и членове на училищните окръжни съвети.

В 05:00 часа местно време (12:00 часа българско) ще се отворят избирателни секции във Върмонт. В Ню Йорк гласуването ще започне един час по-късно и ще приключи със закриването на избирателните секции в Хаваи в 18:00 ч. местно време (06:00 часа в България на 7 ноември). Първите предварителни резултати от гласуването в щатите по източното крайбрежие на САЩ се очакват около 01:00 часа българско време на 7 ноември.

Изборите се наричат междинни, тъй като те ще се проведат две години след последните президентски избори и две години преди следващите през 2020 г. и всъщност те са референдум за политиката на републиканската администрация на президента Доналд Тръмп. Самият Тръмп призна това при едно от предизборните събития в Мисисипи, когато заяви, че "тези избори са референдум по въпроса за мен". Ето защо през последните дни преди изборите президентът отпътува за Флорида, Джорджия, Мисури, Монтана, Тенеси, Западна Вирджиния, т.е. онези щати, в които позициите на републикански кандидати са уязвими.

Според анкета, проведена от Ен Би Си и Уолстрийт Джърнал в навечерието на гласуването, 46% от американците оценяват положително президентството на Тръмп, 52% му дават отрицателна оценка.

През последните седмици милиардерът засили нападките срещу опонентите си по спорни въпроси, като миграцията, предупреждавайки за опасността от демократически "социализъм" и за "нашествието" на престъпници в конвоите с бежанци, идващи от Централна Америка.

В навечерието на изборите президентът даде интервю, в което заяви: „Мисля, че ще постигнем успех - ние имаме най-успешния мандат и във финансово, и в икономическо отношение. Мисля, че това ще мобилизира хората“, каза той.

През уикенда се появиха съобщения за установени уязвимости в сигурността на онлайн портала за регистрация на гласоподаватели в страната. Това предизвика вълна от обвинения. От кабинета на републиканския кандидат за губернатор Брайън Кемп заявиха, че демократите са се опитали да се намесят в системата. Демократите отхвърлиха твърденията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка