„Америка за България“ пак развърза кесията за НПО-та

Компрометиралата се заради финансиране на професионални протестъри фондация „Америка за България” пак развърза кесията. Над един милион лева отново потичат към грантови НПО-та. Договори за 16 нови гранта са подписани от началото на 2017 година. Макар повечето от грантовете да са насочени към проекти в сферата на културата и изкуството, няколко от тях могат да се разглеждат и като пряк инженеринг на „гражданското общество”. От целта на новите грантове прави впечатление, че фондацията има нов таргет - НПО-та в провинцията.

По признание на самата „Америка за България” в населените места, където се финансират неправителствени проекти, 10% от гражданите имат „пряка полза” от грантовете. След като през последните години изля милиони за издръжката на „грантови” НПО-та, основно в София, с което осигури трудова заетост на няколкостотин „професионални протестъри”, сега фондация „Америка за България” започва целенасочено финансиране за разширяване на „гражданското общество” в по-малки населени места. За целта 585 000 лв. получава фондация „Работилница за граждански инициативи”. Освен на фондация „Америка за България” организацията е традиционен партньор и на работещия у нас институт „Отворено общество” на мултимилиардера Джордж Сорос. С гранта фондация „Работилница за граждански инициативи” ще надгражда капацитета на местните дарителски кръгове, както и ще бъде „подкрепено вземане на информирани решения от местните власти”. С други думи - през развитие на филантропията фондация „Америка за България” ще оказва влияние над решения на кметове и общински съвети там, където финансира „гражданското общество”.

С други 137 300 лв. „Америка за България” ще финансира проект за „менторство” на 400 ученици от 10 града в България. Донорът твърди, че „инициативата помага на учениците да бъдат по-добре подготвени за бъдещото си академично и професионално израстване и развива предприемаческите им умения”. Любопитна подробност е, че председателят на Контролния съвет на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), която е бенефициент на гранта, е бивш служител на една от поръчковите медии бухалки на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев, какъвто се оказва и друг от „проектните лидери”, които ще „образоват” 400 ученици в 10 населени места.

”Америка за България” очевидно търси начин да засили позициите си сред земеделците. За целта 250 000 долара ще отидат за екскурзия на 16 земеделци до Съединените щати. Отвъд океана работещите в сферата на месо- и млекопроизводството ще се запознаят с развитието на американското земеделие. С друг грант, който е в размер на 190 000 лв., компрометираната фондация „Америка за България” ще помогне за развитието на овощарството, като наеме двама агрономи за срок от три години, които да работят за сдружение с 300 членове овощари.

Ако се чудите защо една определена група артисти, музиканти и други творци подкрепиха катастрофално представилия се на последните парламентарни избори лабораторен политически проект на олигархията „Да, България”, то обяснението може да се открие и в част от грантовете на „Америка за България”. 638 000 лв. под формата на грантове отиват за финансиране на арт събития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България