Анатолий Карпов: Трябва да бъде възстановен фериботът за Русия от Варна или Бургас

Снимки: Денислав Стойчев

Трябва да бъде възстановен фериботът от Варна или Бургас за Русия. Това каза световният шампион по шахмат Анатолий Карпов след среща с председателя на БСП – София Калоян Паргов.

„Тъй като преди два дни бях в Сърбия, вчера в Северна Македония, днес пристигнахме с кола от Скопие в София, а утре вече на дневен ред е Турция, където имаме намерение да открием дом на мира и дружбата на Егейско море. В рамките на този дом на мира и дружбата по всяка вероятност ще възникне шахматната академия „Анатолий Карпов“, посочи Карпов.

Според него на първо място се вижда необходимостта от активизация на сътрудничеството в културната област, а след това в икономическата. "За съжаление, санкциите представляват една много сериозна спирачка на нашите връзки и контакти. В отговор на тези санкции Русия беше принудена да отговори с контрасанкции и това много сериозно се отрази на стокообмена. Като цяло има много големи перспективи за развитието на сътрудничеството, особено в областта на енергетиката", заяви той.

"Имаме огромен териториален общ интерес – това е Черно море. Ние сме длъжни да защитим екологията на нашето общо море. Надяваме се също така да се възстанови морската връзка между България и Русия“, посочи Анатолий Карпов.

Той подчерта, че вече няколко години от руска страна се говори, че трябва да бъде възстановен и пуснат фериботът от Варна или Бургас за Русия, което е от взаимен интерес. „С един ферибот руските граждани биха достигали България по-лесно, за да могат да прекарат тук лятната си почивка. Това е икономически интерес за България“, допълни още Карпов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия