Анатолий Макаров - Човекът за контакт

Нещо като дипломатическа мини-“буря в чаша вода” си спретнаха София и Москва последните няколко седмици, с изгонването на руски дипломат от България в края на октомври по обвинения в шпионаж и ответната реакция на Кремъл миналата седмица.

Интригата започна преди малко повече от месец със съобщение на прокуратурата, че в резултат на разследване на ДАНС са повдигнати обвинения в шпионаж срещу дипломат с ранг първи секретар в посолството на Русия (чиято теоретична самоличност няма да назоваваме), който е бил в таен контакт с различни официални лица на ръководни длъжности у нас, включително такъв с достъп до секретна информация на държавата, Европейския съюз и НАТО. Представете си го - явки, квартири, подкупи, запечатани пликове, карамфили на ревера и прелитащи жерави - цялата дандания, с “нашите агенти”, дебнещи зад ъгъла. Като на кино. Но шегата настрана. Руският дипломат - девети с подобен ранг в посолството - напусна страната скоропостижно и сигурно защото беше прецедент в дипломатическите отношения между България и Русия, скандалът едва ли не отшумя същия ден.

Вероятно и с просто обяснение. Ние ли пък да не предполагаме, че ни шпионират руснаците. Или пък да не си познаваме породата и онези й елементи с прическата “Говори Москва!” под каскетите, за да се сетим че сигурно понякога не им трябва и да се напъват много. Всеки е срещал/общувал с поне по един такъв последния месец, ако не и ден, без значение дали конкретният тип е на бил на “ръководен пост”, кисело нацупен зад гишето/щанда, подпрян на волана/масата или просто на съседното бюро. Но затова друг път.

От Кремъл явно също много добре познават “юнашкото племе” и изчакаха късата ни и нискочела обществена памет да преживее четири уикенда махмурлук, преди да предприемат ответните си действия, по принципа на реципрочността от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. И в крайна сметка обявиха за персона-нон-грата български дипломат от мисията ни в Москва с, доколкото знаем, относително нисък дипломатически ранг.

Министър-председателят Бойко Борисов покани на кафе на “Дондуков” в петък руския посланик в София Анатолий Макаров, за да си стиснат ръцете - “нищо лично, Джоунс, просто бизнес”, строим си чинно тръбата с по 5 километра на ден и ядем пирожки за закуска - и случаят изглежда приключен. Че изгонването на нашия дипломат от Москва и порицанието за забавянето на строителството на трасето на “Турски поток” през България, което руският президент Владимир Путин ни отправи задочно, леко се застъпиха, не направи впечатление никому, явно предвид приоритетите на държавното ни управление. Това и от двете страни с първите номера на булеварда, наречен на името на руския княз, в сърцето на София.

С това безлично отношение от страна на президент и премиер към скандала, във фокуса на вниманието най-много изпъкна посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, като единственият, който може честно да бъде назован в цялата шпионска история. Министерството на външните работи го привика “по заповед на щуката” (и защото така работят нещата) в края на октомври, за да му предаде “нашето послание” по повод нуждата техният шпионин да напусне страната; с премиера Борисов пиха кафе онзи ден, за пред обективите и камерите и да си кажат официално, че няма лоши чувства между нас заради изгонването на българския дипломат от Москва, както споменахме, и “это все” по тази конкретна тема.

Което пък ни дава повод отново да припомним вкратце първия си прочит за него, от октомври 2016 г., при встъпването му в длъжност, когато на основание професионалния му опит, с който пристигна в София, озаглавихме тогавашния му “силует” като “Експерт по диаспората”.

Анатолий Анатолиевич Макаров е роден на 31 октомври 1951 г. в Москва. Завършва едноименната специалност в Московския държавен институт по международни отношения през 1977 г., като успоредно на английския език, научава и холандски. Първата му мисия зад граница е именно в Холандия, в посолството на СССР. След края на Студената война е зам.-постоянен представител на Русия в ЕС в Брюксел между 1994 и 1999 г. При завръщането си в Москва работи като директор във външното министерство в направление страните от ОНД (бившите съветски републики) от 2002 до 2006 г., а след завръщането му от два посланически мандата в Южна Африка от 2012 г. до идването му в България оглавява Департамента за работа със съотечествениците зад граница във ведомството.

 

За дипломатите и военните, отново

“Дипломатите си приличат до голяма степен с военните и се опитват да изпълнят успешно това, което им възлага ръководството на съответното министерство”, казва Анатолий Макаров в интервю, по време на работата си като директор за диаспората в руското МВнР. Създадената през 2005 г. структура осигурява координирано финансиране за проекти, свързани с изграждането на училища, медии и други в страни с руско-езично население, където по думите му тогава след разпадането на СССР са “се оказали милиони”.

 

За него

Политическият диалог продължава успешно

Интересът на България е да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики. Това заявих по време на срещата ми с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, с когото обсъдихме двустранните отношения и изразихме съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред.

Бойко Борисов, министър-председател на България, след срещата в петък

 

България е безопасна дестинация за туристите

През миналата година и до момента Русия заема 5-та позиция в класацията за входящ туризъм у нас като брой посещения. Спосланик Макаров проведохме обиколки из детските лагери по Българското Черноморие, за да проверим качеството на услугите и сигурността на пребиваването на децата. Руската страна винаги е подчертавала, че България се предпочита от руснаците и за това, че е безопасна и спокойна дестинация, която предлага голямо разнообразие от зимен, летен и специализиран туризъм.

Николина Ангелкова, министър на туризма, миналата седмица

 

Прозрачно ясно

Отговорът на въпроса какво търси тъкмо в България такъв изтъкнат московски началник на руснаците по света е еднозначен. Без риск да сбъркам мога да прогнозирам, че Макаров ще продължи линията на Русия да оперира в България чрез своята Пета колона. Особено в пропагандата.

Иво Инджев, журналист, октомври 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети