Ангела Меркел иска нов регламент за миграцията

Европейският съюз трябва да изготви нов регламент за регулиране на миграцията, който да замени сегашния, т.нар. Дъблин-3. Това заяви в Париж Ангела Меркел след срещата на на лидерите на няколко европейски страни, посветена на миграционна криза, която се проведе вчера, предаде ТАСС, цитирана от БТВ.

"Трябва с бързи темпове да работим върху нова версия на Дъблинския регламент", каза германският канцлер. Според нея сегашните правила, които на практика престанаха да се прилагат, когато през 2015 г. започна бежанската криза, вече са остарели. Те не решават проблема, защото не взимат предвид интересите на страните, в които пристигат имигрантите, не гарантират солидарност, създават сложни ситуации при връщане на бежанци, каза Меркел.

"Дъблин-3" предвижда, че страните, намиращи се на външната граница на Шенгенската зона, трябва да осигуряват контрола и защитата на нейните граници, а молбата за предоставяне на убежище трябва да се разглежда в страната, в която мигрантите първоначално са пристигнали.

Вчера френският президент Еманюел Макрон се срещна в Париж с лидерите на Германия, Испания и Италия, за да обсъди проблемите на миграцията. Преди това той разговаря и с африкански лидери.

В обща декларация четиримата европейски ръководители признаха, че е необходимо в Чад и Нигер да започне процес, който да доведе до заселване в Европа само на на "най-уязвимите мигранти".

За целта в африканските страни трябва да се създадат в сътрудничество с агенциите на ООН за бежанците и мигрантите "мисии за закрила". Ако мигрантите бъдат регистрирани в Чад и Нигер и определени от Върховния комисариат на ООН за бежанците като отговарящи на съответните критерии, те ще могат законно да заминат за Европа.

Тези центрове ще получават европейско финансиране, каза висш френски дипломат, който пожела да остане анонимен и не даде подробности къде точно може да бъдат създадени тези центрове и по какви правила биха работили. Меркел каза, че Европейските страни трябва ясно да определят кои кандидати за убежище наистина имат нужда от хуманитарна закрила, и кои просто бягат от бедността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа