Ангела Меркел сдава партийния си пост

Няма да подаде оставка като канцлер до изтичане мандата на правителството през 2021 г.

Нейният ХДС претърпя загуби на общите избори във федерална провинция Хесен

Ангела Меркел няма да се кандидатира за пореден мандат като лидерка на Християндемократическия съюз (ХДС) на партийния конгрес през декември т. г.

Тази изненадваща новина подейства като политически трус в Берлин. Досега Меркел се вричаше, че отново ще се кандидатира за най-високия партиен пост, който заема от 10 април 2000 г.

Тя обаче е категорична, поне засега, че няма да подаде оставка като канцлерка до изтичане мандата на правителството през 2021 г.

За нея това е четвърти пореден мандат начело на кабинета в Берлин.

Най-вероятната причина Меркел да пожелае да сдаде партийния си пост е сривът на доверието в ХДС.

Поредният сигнал за наложителна промяна на партийния връх са общите избори във федерална провинция Хесен, проведени в неделя. ХДС спечели едва 27 на сто подкрепа при 38,3 на сто при предишния вот през 2013 г. или срив с цели 11,3%.

Въпреки това ХДС е първа сила и премиер отново ще е християндемократът Фолкер Буфие. Най-вероятният коалиционен партньор пак ще са «зелените», каквато е и сегашната коалиция в Хесен. За екопартията Съюз 90/Зелени гласуваха 19,8 на сто от участвалите във вота. Това е с 8,7 на сто повече в сравнение с предишните избори.

Срив има и при социалдемократите. Бюлетина за тях пуснаха 19,8 или загуба от 10,9 на сто.

За антиевропейската Алтернатива за Германия гласуваха 13,1 на сто или с 9 на сто повече в сравнение с предишните избори. Либералите от Сводобната демократическа партия бяха подкрепени от 7,5 на сто от отправилите се към урните или плюс 2,5 на сто, а за крайната левица Ди Линке гласуваха 6,3, което е плюс 1,1%.

Във вота участваха 67,3 на сто от 4,38 милиона имащи право на глас.

Докато в неделя изходът от общите избори в Хесен бяха тема номер едно, от днес неочаквано тя е съвсем друга и е истински политически трус - отказът на Ангела Меркел отново да се кандидатира като лидерка на ХДС. Това тя е съобщила днес на заседание на президиума, проведено в партийната централа в Берлин "Дом Конрад Аденауер".

Появиха се и първите съобщения относно нейния заместник: сегашната генерална секретарка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, федералният здравен министър Йенс Шпан, премиерът на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и бившият председател на парламентарната група на ХДС/ХСС Фридрих Мерц, която оглавяваше от 2000 до 2002 г. Той беше отстранен от поста под давлението на партийната лидерка Меркел, която не му прости непокорството и видя в лицето му евентуален свой наследник начело на ХДС. Както се казва, Бог забавя, но не забравя.

Фридрих Мерц (62 г.) е опитен юрист. Преди да се заеме с политика беше известен адвокат, в момента е виден бизнесмен в световни компании.

Опозиционни политици са на мнение, че Меркел сдавала погрешния пост. Трябвало да се оттегли като канцлерка, а не като партийна лидерка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа