Ангела Меркел: Споразумението на ЕС с Турция за мигрантите е модел за договаряне с други държави

Снимка: Архив

Споразумението с Турция може да се използва като образец за договаряне и с други държави по въпроса за мигрантите, като Либия, Тунис и Египет, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на обсъжданията на федералния бюджет в Бундестага.

„Споразумението с Турция е модел за други сходни сделки: с Египет; Либия, която трябва да се сдобие с разумно правителство; с Тунис и други страни”, каза Меркел, цитирана от ТАСС и БГНЕС. В средата на март ЕС и Турция сключиха споразумение за регулиране на миграционната криза в Европа. Брюксел обеща на Анкара 6 милиарда евро, отмяна на визовия режим и отваряне на нова глава в преговорите за присъединяване към общността в замяна на ограничаване на бежанския поток от Турция към Европа.

От 4 април, в съответствие със споразумението, всички нелегални мигранти, пристигнали на гръцките острови от турска територия, са връщани обратно в Турция. ЕС приема от турска територия бежанци, които са били проверени от турските миграционни власти, получили са легален статут и имат нужните документи. Замяната на нелегални мигранти за лица с бежански статут става на принципа „един срещу един”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа