Ангелкова: Недопустимо е чадър и шезлонг на плажа да струват колкото хотелска стая

Николина Ангелкова

"На някои плажове чадър и шезлонг струват колкото нощувка в хотелска стая, което е недопустимо." Това каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с концесионери и наематели от Северното Черноморие, и представители на туристическия бранш. В дискусията участваха и областните управители на Варна и Добрич Стоян Пасев и Детелина Николова.

"Целта ни е минимум 15 плажа да бъдат отдадени на концесия по новите правила за следващия летен сезон. Стартирали сме предварителни действия за 60 плажа и анализираме кои от тях ще бъдат отдадени под наем и кои - на концесия."

„Предлагаме групиране на плажовете, в което ще вземем предвид максимум детайли“, съобщи министър Ангелкова. Това е предвидено в проекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма.

„Разработваме и наредба в закона, в която да се разпише къде ще попадне всеки плаж, за да постигнем балансирано разделение на приходите и разходите“, обясни Николина Ангелкова.

В отговор на журналистически въпроси, тя обясни, че Северното Черноморие има един силен летен сезон. Само за първите шест месеца на годината, Област Варна е посрещнала над 310 хил. туристи, а област Добрич - близо 100 хил. туристи. Общите приходи от техните нощувки надхвърлят 81 млн. лв.

Промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма. Те предвиждат да се дефинират четири основни групи морски плажове:

Група I - Морски плажове, разположени в урбанизирани територии;

Група II - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги;

Група III - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги;

Група IV - Морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

Обособяването на морските плажове в групи ще се извършва, въз основа на минимален набор от обективни критерии. Те включват географското разположение на морския плаж; степента на урбанизация на териториите, прилежащи към морския плаж, природно-климатични и екологични характеристики, близост до туристически дестинации. За първите три групи се предлага и създаването на съответни под-групи, които да допринесат за още по-детайлното им разделение. Работи се и по допълнителното доразвиване и детайлизиране на това диференциране в отделна наредба към закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България