Ангелкова: Нов тип нарушители по плажовете ощетяват бюджета

Нарушенията по плажовете този сезон намаляват, но се появяват нов тип нарушители, които ощетяват бюджета. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея най-често проверяващите екипи на МТ установяват недостатъчно спасители по ивиците. Само три са дотук случаите на засечени незаконни преместваеми обекти и те вече са премахнати.

"За първи път обаче откриваме избрани наематели на плажове, които не са подписали договорите си, но извършват търговска дейност на пясъка, което е недопустимо", коментира Ангелкова. Такива случаи има край Варна и Несебър.

"Сезирали сме кметовете, областните управители и прокуратурата. Тези плажни заведения трябва да бъдат затворени. Абсурдно е държавата да плаща за почистване и водно спасяване, а някой да печели от нелегална търговска дейност", отсече Ангелкова. Тя подчерта, че проверките на МТ са самостоятелни и нямат нищо общо с акциите на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг.

На среща с хотелиери и кметове от региона Ангелкова съобщи, че във Варна е отчетен 8% ръст на чуждестранните летовници през юли спрямо миналата година. "Лято 2018 също ще бъде успешно, ако спазваме правилата и постигнем устойчивост", добави министърът. Тя изрази надежда, че до идния сезон националните курорти вече ще имат специален статут, който ще определи архитектурната им визия, зони за различни дейности и план за инфраструктурните дейности. Специалният статут ще бъде подготвен в тясно сътрудничество с бранша  и чрез промени в Закона за туризма.

Корекции в Закона за устройство на територията  пък ще разрешат болния проблем с къмпингуването.  Сега режимът за откриване на къмпинг е приравнен с този за хотел. Тази административна тежест ще бъде намалена, за да се стимулира създаването на къмпинги, уточни Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм