Ангелкова: Основната ни цел е България на 4 сезона

Туристически инспекторат ще следи за качеството на услугите

Основната цел, която си поставяме е превръщането на България в туристическа дестинация от по-висок клас. Нашата страна има огромен потенциал да развива всички видове туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, представяйки приоритетите на ръководеното от нея ведомство пред ресорната комисия в парламента.

"Целта ни е България на четири туристически сезона", каза тя пред депутатите.

Друга цел е формирането на по-големи приходи от туризъм и задържане на ръста на чуждестранните туристи, който за миналата година беше от около 18%.

Освен това, министерството предвижда въвеждане за система за ефективен контрол чрез създаване на туристически инспекторат с регионални структури в курортите. "Той ще осъществява контролната дейност, за да са уверени всички, че услугите, които предлагат представителите на туристическия бранш съответстват на закона както по отношение на изискванията за тяхното създаване, така и по отношение на качеството", обясни Николина Ангелкова.

По отношение на работните кадри, министър Ангелкова поясни, че министерството работи за изработване на концепция, която да представи за създаването на на квалификационен и преквалификационен център по примера на Португалия, Франция и Испания. „Скоро ще направим и изложение по тази точка преди да стартираме официално общественото обсъждане на тази концепция", каза министърът.

Ангажимент в работата на ведомството са и промените в Закона за туризма, промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. На финалната права е приемането на актуализираната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. и планът за действие към нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика