Ангелкова: Очакваме 5-7% ръст на туристите през зимния сезон

Николина Ангелкова

„Очакваме от 5 до 7% ръст на туристите през зимния сезон.“ Това каза пред БНТ министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова във връзка с предстоящия зимен сезон. По думите й тук до голяма степен фактор ще бъде времето през зимата. Ангелкова съобщи, че при ранните записвания се наблюдава 51% ръст на британските туристи, връщат се руските, голям е ръстът и на туристи от Израел.

„След като Алфатур информира за несъстоятелност, свикахме среща със застрахователите, с КЗП. Нито един човек няма да остане без върнати пари. Опитахме да договорим скоростно възстановяване средствата на хората. Ще опитаме да осигурим да не се проваля почивката на хората, като те да пътуват с друг туроператор.“ Това заяви министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова пред БНТ.

По думите й туроператорът е спазил закона и е информирал навреме за финансовата си несъстоятелност. Ангелкова каза, че има малък риск за още такива рискове през 2017 г.

Тя изрази надежда, че туроператорите ще успеят да преориентират непечелившите си дестинации. Ще се работи и за създаване на гаранционен фонд, който да защити потребителите, с цел по-бързо изплащане на обезщетения на хората, които са платили и искат да реализират почивката си.

„Жалко е, че Данаил Папазов използва трагедията в Хитрино с политически цели.“ Това коментира Николина Ангелкова във връзка с твърдение на бившия министър на транспорта Данаил Папазов, който пред дни заяви, че докато е била служебен зам.-министър на транспорта Ангелкова е пренасочила сума по друга линия Септември – Елин Пелин за сметка на линията Русе - Варна, минаваща през Хитрино.

„Това е абсолютна лъжа и манипулация на Данаил Папазов. Учудваме това, което той говори, защото като министър на транспорта би трябвало да е запознат първо с правилата на договаряне на оперативните програми и определянето на проектите, които влизат там. Второ да знае, че транспортната инфраструктура се дели на основна (централна) и разширена. Предимство при финансиране има централната TEN-T мрежа, което е проектът Септември - София. Разширената TEN-T мрежа остава на малко по-заден план, ако има допълнително средства, линията Русе - Варна попада в разширената зона“, коментира Николина Ангелкова.

„Никога не е имало средства, които кабинетът „Орешарски“ да е договарял по ОП или да са били обещавани, към онзи етап програмата не беше одобрена, камо ли за жп линията Русе – Варна. Колкото и да ми се иска да сме финансирали всички инфраструктурни проекти, защото те са изключително важни, като държава-членка на ЕС ние сме длъжни да спазваме правилата“, каза още тя.

„За мен е жалко, че г-н Папазов използва трагедията в Хитрино с политически цели“, допълни Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България