Ангелкова: Предложенията за премахване на преместваемите обекти по плажовете изискват голям дебат

Предложенията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, свързани с цялостното премахване на преместваемите обекти по плажовете изисква голям дебат. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на обществената дискусия по промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Ангелкова поясни, че общественото обсъждане на законпроекта е изтекло преди месец. Тя отчете, че за периода на обсъждане са се появили противоположни становища и предложения. Според нея поради това е необходимо те да бъдат дискутирани и обсъдени преди представяне на законопроекта на вниманието на Министерски съвет.

„Иска ми се да поставим за дебат основни групи предложения, които са извън тези, които ние като водещо министерство, сме направили с настоящия законопроект за изменение допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие“, коментира Ангелкова.

По думите й промените, които са в две противоположни позиции, са свързани с предложението за цялостно премахване на преместваемите обекти на територията на морските плажове. Ангелкова заяви, че предложението е постъпило от вицепремиера Валери Симеонов и от две организации. Тя поясни, че е дошло и противоположно мнение да няма премахване на преместваемите обекти от територията на морските плажове и от територията на националните курорти и общини.

Ангелкова уточни, че становището е постъпило от работодателските организации, Асоциацията на концесионерите и редица хотелиери. Тя поясни, че друга група промени е свързана с разширяване на обхвата и по-скоро разширяване на плажовете, които попадат в групата за природосъобразен туризъм.

„Другата голяма част от предложенията са технически. Една група от тези, които предлагат основните промени в ЗИД-а искат съответно да се обособят устройствени териториални планове специално за плажовете“, каза министърът на туризма.

Ангелкова припомни, че основната цел на подготвените от Министерство на туризма промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие е свързана с групирането на морските плажове, съобразно с тяхната индивидуална характеристика. Тя допълни, че в представения законопроект се формират четири групи морски плажове: в близост до урбанизирани територии, отдалечени от урбанизирани територии, на територията на национални курорти и плажове с особен вид туризъм.

Министър Ангелкова посочи, че друга основна група предложения по законопроекта е свързана с административно-наказателните разпоредби и прецизирането на органите, които следва да налагат санкции, определянето на размера на санкциите конкретно свързани с достъпа до плажа, дюните, поставянето на преместваеми обекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България