Ангелкова: Това е най-успешната година за българския туризъм в сравнение с предходните години

Николина Ангелкова

"За периода януари-август страната ни е посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи." Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебат за кадрите в сферата на туризма, като част от националната кампания “Учи, за да работиш“, предаде "Фокус".

"Темата с кадрите е изключително важна. В туризма е важно, че годината, която предстои се подготвя от предходната. Резултатите за това тази година да е много успешна са благодарение на усилията на правителството. Много е важно те да продължат в тази посока. Тези резултати, които имаме освен, че са много добри, са повод и за огромна отговорност, за да можем да ги завишим и подобрим през следващото лято. Цифрите говорят сами за себе си. Тя е най-успешната година за българския туризъм в сравнение с предходните години. Очакваме над 5 млн. туристи за това лято. Имаме огромен ръст и за април, май месец – средно по 20% за всеки месец. Това показва, че стъпките, които предприе министерството да има фокус и върху допълнителните услуги, са в правилната посока. За нас най-добрата реклама е тази от уста на уста“, заяви Ангелкова.

По думите й на база на активната работа с професионалистите и големите туроператори, основните насоки, които се дават, е именно инвестицията в материалната база. „Най-търсените хотели са 4 и 5-звездните. Те бяха запълнени на 100%. За съжаление, имаме спад с 10% в наемането на кадри за 2015 година в сравнение с 2014 година. 92 000 са пряко заетите в сектора, а 366 000 са общо заетите в сектор „Туризъм“, допълни министърът на туризма.

Тя посочи, че са проучили страни, които са водещи по ръст на туризма като Португалия, Испания и Франция. Според нея основният проблем, който често се среща, е липсата на практическо обучение на заетите в сектора. Ангелкова уточни, че най-често липсват сервитьорки, рецепционистки, пикола и т.н.

„Другата важна стъпка, която вече е факт, е именно промяната в Закона за трудовата мобилност, така че да се улесни наемането на сезонни работници от трети страни с възможност за работа до 90 дни. 2017 г. също се очертава да бъде много успешна, но трябва да затвърдим тенденцията от 2016 г.“, каза още Николина Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика