Ангел Джамбазки и Мария Габриел откриха международната конференция "Западни Балкани" (СНИМКИ)

Българският еврокомисар Мария Габриел и евродепутатът Ангел Джамбазки откриха международната конференция "Западни Балкани", която се провежда в София.

Организатори на събитието са Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

„Основна цел на днешната среща е да формулираме няколко важни за България и региона тези. Първата от които е задължителната интеграция и вписване на братски наши държави като Македония, Албания, Косово, Сърбия в общоевропейския разговор и Европейския съюз. Ще проведем разговори за това какви са нашите отношения и какво трябва да се постигне. За нас българите е изключително важно да водим този разговор през правата и законните интереси на нашите сънародници в тези държави“, заяви Джамбазки.

Той добави, че по време на събитието трябва да се формулира още веднъж недвусмислена българска позиция по отношение на нашия интерес на Балканите.

„Като започнем от Македония, която аз никога няма да нарека нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя за нас е братска втора Българска държава на Балканите. Българската политика по отношение на Македония е колеблива от десетилетия. А ВМРО съществува, защото Македония е външнополитически въпрос. Радвам се, че успях да привлека както моите съюзници от Европейските консерватори реформисти, така и да върнем на Балканите Републиканския институт на САЩ, да ги запознаем с нашата гледна точка и да ги привлечем за съюзници“, допълни евродепутатът.

Той подчерта, че основна задача е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Македония.

„Ако забелязвате, в момента целият разговор се върти около историята. Историята е безспорна, основава се на историческите извори, но остава впечатлението, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят за безспорните исторически факти. Всъщност голямата задача в момента е да се формулира българската общност в Македония. Включително и през конституционни промени, защото в конституцията на Македония има няколко държавнотворни елемента и народа, между които албански, египетски, но българския отсъства. Това трябва да бъде променено и поправено“, каза още Ангел Джамбазки.

Той обърна внимание на факта, че на конференцията присъстват всички посланици на държавите от Западните Балкани.

„За мен това е добър знак и сериозен успех. Задачата ни е да формулираме пред тях конкретни цели и задачи, които да преследваме“, завърши Джамбазки.

Мария Габриел пък подчерта, че мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз.

„Каквото и да се случи по отношение на политическата част на този процес, ние трябва да продължим не само да го заявяваме, но да имаме все повече конкретни общи инициативи и действия, които да показват, че има грижа за региона. Защото, ако Европейският съюз не е в региона, други ще бъдат. За това е много важно, че новата Европейска комисия дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети“, каза Габриел.

Тя подчерта, че след земетресението в Албания, Европейският съюз е бил сред първите помогнали, като са отделени 15 млн. евро.

„На мен много би ми се искало да наблегнем на три важни неща. Това са необходимостта от инвестиции, защото няма местна икономика, няма държава, която може да се развива без тях. Да се наблегне на инвестицията в талантите, защото изтичането на мозъци е много сериозен проблем в този регион. И, разбира се - голямата тема за сигурността“, допълни Мария Габриел.

Еврокомисарят изрази задоволство от резултатите от цифровата програма за Западните Балкани и намаляването със 70% на цените на роуминга.

„С финансиране от 8 млн. е създадена регионална академия за киберсигурност, над 6 дигитални иновационни хъба. За мен обаче е важно да продължим в рамките на ресора, който ми е отреден, с много по-конкретни инициативи. Давам пример с програмата Еразъм+. Само двама от партньорите ни в региона са част от Евазъм+ - Северна Македония и от февруари тази година Сърбия. Би било добро и важно послание за младите хора от региона да се включат в цялата част на програмата. Защото за момента им казваме „вие сте чужденци за Европейския съюз“, тъй като те участват само в частта на програмата, свързана с третите страни“, каза още Мария Габриел.

Тя изрази надежда, че ще се инвестира много сериозно в иновациите.

„По програмата „Хоризонт Европа“ може да се изпрати силно послание за хората, работещи в научните изследвания - за рака, здравеопазването, селските райони. Има такива проекти, но са съвсем в началото. Нужни са много повече инвестиции, свързани с даването на перспективи на малките компании. Защото, ако има нещо, което може да ускори перспективата за региона, това е да се даде възможност на малките да творят, да носят полза за местната си икономика, да имат местна работна сила. Това е нещо, което мисля, че ще е добре да направим в рамките на новия мандат. След цифровата програма за Западните Балкани смятам, че е дошло време за иновационна програма за Западните Балкани“, завърши Габриел.

В конференцията участват още министърът на околната среда и водите Нено Димов, Роберт Пшчел – старши експерт „Русия и Западни Балкани“ в НАТО, посланикът на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова, народни представители, експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност, представители на европейските институции и неправителствени организации.

На срещата в София се обсъждат ключови теми, свързани с бъдещето на Западните Балкани като сигурност, миграция и присъединяване към НАТО, регионално сътрудничество и укрепване на трансатлантическия ангажимент, предизвикателства и бъдещи важни решения пред региона. Ще бъде проведена и „Кръгла маса на младия политически лидер“ за бъдещето на Западните Балкани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България