Ангел Кунчев: Надяваме се в следващите две седмици да има резултати за водата в Хасково

д-р Ангел Кунчев

Надяваме се в следващите две седмици да имаме резултати от изследванията на водата с уран в Хасково, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде БНТ.

Технологията на изследване на радионуклеиди изисква доста време, затова не можем веднага да кажем дали може да се пие водата в Хасково, добави той. Според Кунчев за Хасково трябва да се търсят съвсем нови водоизточници в бъдеще.

Докато не сме на 100 % сигурни, препоръката да не се пие водата в Хасково остава. Всички кладенци, показали завишение на вредните частици, са спрени, обясни Кунчев.

Изключени са кладенците, показали наднормено количество на уран:

"При урана имаме точно определена норма и има ли завишение автоматично се изключва кладенецът. Докато алфа активността не е с пределно допустима норма. Тя е така нареченото контролно ниво, което ни дава информация, че трябва да продължим да търсим, а това търсене е точно изследването, което правим в момента за радионуклеиди. Докато нямаме тях, за да разберем, кое предизвиква алфа активността, ние не можем да изчислим т.нар. негативна доза, която е окончателният показател дали тази вода има отношение към човешкото здраве, или не.", каза д-р Кунчев.

Главният здравен инспектор отбеляза, че се опитват да избегнат воден режим: "Ако се забавят изследванията, възможностите да поддържаме нормално водоснабдяване в Хасково, наистина намаляват, а консумацията при повишаване на температурите ще нарасне. Не бихме искали бягайки от един проблем да създадем друг и затова се надявам тези изследвания да се получат в рамките на следващите две седмици и да кажем проблем ли е, или не е. Но отпускането на 2-та милиона лева и правенето на нови кладенци може да реши проблема, макар и в краткосрочен план".

Според Кунчев за Хасково трябва този проблем да се разреши радикално и да се търсят съвсем нови водоизточници или докарване на вода от по-голямо разстояние от достатъчно чисти и сигурни водоизточници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България