Английски писател кандидатства за българско гражданство

Английският писател Кристофър Бъкстон, който е автор на романите "Прудънс и червения барон", "Далече от Дунава" и др., кандидатства за българско гражданство. Бъкстон е редактор на много български книги, превеждал е стихотворения на Иван Вазов, разкази на Елин Пелин, включително "Андрешко". Публикувал е и книга с българска класическа поезия, като всички стихове са подбрани и преведени на английски от него.

За мен гласуването за Брекзит в Англия беше катастрофа. Европа дава възможност на всички нас да пътуваме, да работим където искаме, да се срещаме с други хора и култури, и това дава фантастична възможност особено за младите хора.

Английският писател Кристофър Бъкстон кандидатства за българско гражданство

Това е моя лична позиция. Аз съм женен за българка, децата ми /даже двете ми внучки/ са български граждани, с двойни паспорти са. След като Англия се изтегли от Европа, кандидатствах за българско гражданство, сподели пред "Труд" Кристофър Бъкстон. Той издържал добре изпита по български, но още има проблеми да му бъде дадено българско гражданство.

Само след броени дни в Бургас предстои премиерата на новата книга на писателя- "Завръщане".

Както той сам разказва, вдъхновението за нея дошло, след като чул разказа за пленничеството на един българин от френските африкански части на Източния фронт през 1916 година. Следват приключенията на този човек в престъпния свят на Марсилия и късното му завръщане при семейството му.

През 70- те Кристофър Бъкстон пристига в Бургас и три години работи като преподавател в Английската гимназия. С китара и дълга коса /свири и на кавал/, той става любимец на учениците. Първата дума, която научава на български език е "няма", а любимият му израз става "не ти трябва таралеж в гащите". Жени се за колежката си Ани Вълканова и оттогава животът им е между Колчестър и Бургас.

Първите му впечатления от България коренно се различават от сегашните. Тогава онова, което го посрещнало тук била тъмнината- в пряк и преносен смисъл. Улиците били неосветени. Сега той и съпругата му се гордеят, че живеят в Бургас, който е преобразен и красив, особено морската градина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България