Англия спечели в руската рулетка

МОСКВА – Руската рулетка е произведение на руснаците. Но именно те изгоряха болезнено в нея, а големият победител се нарича Англия. До мач между двата отбора на Мондиал 2018 няма да се стигне, но „трите лъва“ вече си облизват за първи финал от 1966 година насам. По всичко личи, че ще са големият фаворит да стигнат до 15 юли и „Лужники“.

Хърватия успя да изпепели стадиона в Сочи с втори триумф на дузпи – 4:3 (2:2 в редовното време и продълженията) след същия резултат и срещу Дания на осминафинала. „Шахматистите“ са във финалното каре за първи път от дебюта си на мондиал през 1998 година. Сега им предстои дуел с Англия. Когато Хърватия разгроми Аржентина с 3:0 в групата, мнозина определиха отбора на Златко Далич като един от фаворитите. Но след галата в Нижни Новгород краката на Лука Модрич, Марио Манджукич и Иван Ракитич като че ли омекнаха. Може би и очакванията за нещо прекалено голямо започват да оказват влияние.

Руснаците играха като своя символ – сибирската мечка. Атакуваха, скачаха, ритаха, хапаха. Дори Ракитич в един момент направи знак към съдията с въпроса: „Колко пъти ще ме ритнат, за да дадеш фаул?“ Факт е – „сборная“ няма никакъв шанс да се надиграва освен с агресия. Така стана и първият руски гол, така се стигна и до изравняването за 2:2 в 116-ата минута.

Дузпите? Ах, тези дузпи. Толкова радост донесоха на Русия срещу Испания. И толкова мъка сега. Даниел Субашич, вратарят на „Монако“, се превърна в големия герой на Хърватия, а може би и на цялото световно. Минута преди края на редовното време в обикновена ситуация стражът се контузи и започна яростно да блъска с ръка по земята от яд. Наложи се пет минути хърватите да не дават топката на Русия, за да влезе в сила новото правило и Далич да може да смени стража в продълженията.

Но Субашич остана да играе и това бе козът на Хърватия. Още при първата дузпа в стил „Паненка“ вратарят хвана удара на Фьодор Смолов. И така изравни феноменалния рекорд на аржентинеца Хорхе Гойкоечея от 1990 година – четири парирани дузпи на мондиал. Втория пропуск за Русия от бялата точка бе на натурализирания бразилец Марио Фернандес. Авторът на изравнителния гол за 2:2 не улучи вратата. Така хърватите са едва вторият тим, спечелил два пъти при изпълнения от бялата точка на едно световно.

„Дузпите са послание от небето“, възкликна Лука Модрич. Капитанът на хърватите би за трети път от 11-те метра по трети различен начин в последните два мача. Въпреки това руският вратар Игор Акинфеев докосна топката, но съвсем малко не му стигна да я спаси.

„Вярно е, че не играхме в нашия стил – продължи Модрич. – Доминирахме, но не смеехме много да си подаваме. Имахме достатъчно положения включително и греда. В някои моменти не ни достигаха сили. Чака ни тежка битка с Англия. Те са много силни на статичните ситуации и трябва да се концентрираме там.“

„Не можех да сдържа сълзите си – рече селекционерът Далич. – Искам да поздравя моя колега Станислав Черчесов и целия руски отбор. Те си имат свой стил, вкараха прекрасни голове. Бориха се, играеха като един. Феновете им са фантастични. Може би не направихме най-красивия мач, но направихме страхотна битка.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят