Андалузитът - и в болест, и в здраве

Кристалът внася хармония в дома

Дължи името си на географска грешка

Андалузитът е камък на помирението. Той успокоява духовете при конфликти, но и ни помага да се помирим със смъртта – както със собствения си неизбежен край, така и със загубата на любими хора. Той съхранява духовността ни дори и когато духът ни е паднал – когато сме болни, нещастни и немощни. Той внася хармония в семейството и на работното място. В добавка е красив, често двуцветен, заради което го наричат „александрита на бедняка“.

От деня на грехопадението, човекът е постоянно разочарование за своя Създател. Неговите слабости сякаш нямат край, а добродетелите му не стигат, за да компенсират вродената му лошавост. За да го вразуми, а и да му даде средство, с което да се вземе в ръце и да дойде на себе си, Господ ударил с гръмотевица Земята. В камъка, който посрещнал удара, се оформил ясен кръстен знак. И до днес се смята, че този камък ни приближава по-силно до Бог и отваря в нас вратите на духовността.

Андалузитът дължи името си на географско недоразумение. Макар и просветен минералог, Жан-Клод Деламетерие не бил никак надежден географ. През 1798 г., воден от заблудата че Ел Кардосо де ла Сиера се намира в Андалусия, а не в северната провинция Гуадалахара, той смело дал име на един новооткрит минерал. И така андалузитът, вместо да се казва гуадалахарит, днес прославя незаслужено южната испанска провинция. Алуминиевият минерал с химическа формула Al2SiO5 е анализиран за първи път от немския геолог Абрахам Готлоб Вернер. Той изследвал образци, идващи от Испания, като лековерно се доверил на колегата си Деламетерие, че екземплярите произхождат от Андалусия.

Александрита на бедняка

Химичната формула на минерала е Al2SiO5. Той има съвсем същия състав, като два други ювелирни камъка - кианита и силиманита. Трите обаче имат различни кристални структури. Това се дължи на факта, че са се образували при изключително различни условия на температура и налягане. Андалузитът се заражда при ниска температура и ниско налягане. Силиманитът е високотемпературен минерал, а кианитът се образува при високи налягания и по-ниски температури. Прозрачните екземпляри андалузит често са силно плеохроични - в камъка проблясват два или три цвята, в зависимост от посоката на светлината. (Силен плеороизъм притежават александритът, който променя цвета си от изумруден при естествена светлина до пурпурно-червен на изкуствена, и султанитът, който пък при различна светлинна обстановка сменя 5 драстично отличаващи се един от друг цвята.) Заради това си оптично качество, го наричат „александрита на бедняка“.

Хиастолитът е лесно разпознаваем на вид андалусит. Той е непрозрачен или полупрозрачен. Наричат го "кръстен камък" заради големият кръст, който се получава при напречен срез на кристала. Той е по-мек от прозрачния андалузит - 5,5-6 по 10-степенната скала на Моос. Хиастолитът е получил своето име от гръцката дума "хиастос", което означава "белязан с кръст". Тъмните включвания, които образуват шарката на хиастолита са от въглерод или глина. Виридин, или мангандандалузит, е богата на манган (Mn) разновидност с наситени зелени цветове.

Андалузитът има редица полезни физически свойства. Има способността да издържа на високи температури без промяна. От него се прави порцеланът, издържащ на високи температури за автомобилните свещи, както и облицовката на крематориуми и пещи.

Заради добрата си твърдост - 7-7,5 по 10-степенната скала на Моос - и цветовете си, андалузитът е търсен и качествен ювелирен материал.

Тунингова ума

Минералът внася хармония в дома, заздравява семейните връзки. Стимулира ни да подредим и систематизираме нещата в главата си. До такава степен подобрява капацитета на ума ни, че някои езотерици го сравняват с нитро приставката на тунингованите двигатели. Той ни прави по-прозорливи и способни да направим към връзките между нещата. В този смисъл е идеален помощник за студентите и учениците при изпити.

Действа най-добре, когато се носи плътно до кожата. Той работи върху чакрата на слънчевия сплит и 14-ата чакра. От 8-мата нагоре се намират над гравата на човека и са четириизмерни. Въздействието му се засилва, когато е в съчетание с диаманти и цитрини.

 

Дава сладък сън

Помага ни да приемем смъртта

Този силен и красив минерал ни освобождава от страха от смъртта. Помага ни да я приемем като нещо естествено и да я осмислим като преход от едно състояние в друго, а не като, алегорично казано, загасяне на лампата и потъване в пълен мрак. Настройва ни така, че да можем спокойно да се подготвим за края си. В тази връзка се препоръчва на хора, които са терминално болни, както и за неговите близки.

С него можем да се издигнем над човешките си ограничения и да получим достъп до по-висшите светове. Той е като катализатор за духовните и умствените процеси.

Наричат съня "малката смърт". Когато спим, излизаме от човешката си обвивка и пътешестваме из други светове и се обучаваме. Андалузитът ни пази по време на сън, когато съзнанието се отделя от тялото и пътешества из астралните светове или духовните си уроци. Сънят с андалузит под възглавницата е дълбок и непрекъснат, а сънищата - приятни. Събуждаме се освежени и отпочинали.

Успокоява настроенията при размирици и конфликти и ни помага да запазим спокойствие в трудни времена. Учи ни, че в живота не е нужно да се делим победители и губещи, защото има по-важни неща, като съпричастността, обичта към ближния, грижата за планетата и благородната саможертва. Андалузитът ни дава възможност да се отървем от чувството за вина, да осъзнаем достойнствата си и да добием усещането, че си тежим на мястото. С негова помощ и по-колебливите и плахи хора събират куража да се противопоставят на задачи, които са противни на същността им, и да се научат да казват "не".

 

Носете го със скромност

Украшение за Девата

Андалузитът (известен и като андалусит) е свързан със зодиакалното съзвездие Дева и съответства на числото 7. Той въздейства благоприятно и на знаците Везни, Близнаци и Риби. За да носите андалусит като амулет, важно е да запомните, че това е камък, свързан с Бога, и си струва да избирате дискретни продукти под формата на мъниста, пръстени и висулки за ежедневна употреба, а не скандално скъпи ювелирни шедьоври. Трябва да се носи осъзнато, като същевременно се избягват злонамерените, користни и разрушителни мисли. Камъкът не приема лекомислието и насилието.

 

Активира имунитета

Съхранява духовността

При медитация ни дава нужната концентрация да се вглъбим и останем в безмълвие. С него успяваме да се дистанцираме и да си съставим вярна картина на ситуацията и ставащото с нас. Едно от най-важните свойства на този кристал е, че ни помага да задържим равнището на духовното си развитие и по време на болести и физическа немощ. Тогава спада не само жизнената ни енергия, но и ведростта и силата на духа ни. Мислим повече за страданията си, отколкото за духовните си задачи. Това ни връща назад в развитието. Но андалузитът предотвратява тази естествена за моментите на слабост реакция и ни помага да запазим висшите си вибрации и да останем отворени за духовни уроци, дори да нямаме много енергия.

В древността го смятат за един от най-мощните лечебни камъни, защото активира защитните сили на организма. Шаманите като го предписват срещу безсъние, при парализа на нерви, стави и мускули, като противовъзпалително и облекчаващо болката при артрит, ревматизъм и подагра средство. Знае се, че подобрява качествата на кърмата. Помага също при проблеми с очите, кожни заболявания, задържане на вода и гуша, при тремор и проблеми с фината моторика.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл