Анджелина Джоли - 44 луди години

Тя е една от малкото жени (заедно с Дани Кей), украсявали планетата Земя, която, ако те погледне, може да татуираш всичко на задника си. Включително и „Мразя мама!”. Анжделина Джоли стана на 44 години оня ден, а усещането на публиката е, че тя е вечна. Била е тук красива и ще бъде тук красива още векове наред. Луда, като героинята си в „Луди години” - роля, която є донесе Оскар.

Средата, в която израства Анджелина Джоли, предопределя всичко. Би трябвало „Джоли” да се произнася „Жоли”, защото така е кръстена и това на френски означава „Красива”, но у нас някак си сме фенове на американската дикция. Тя е родена на 4 юни 1975 г. Баща є е величественият с присъствието си актьор Джон Войт (носител на Оскар за „Завръщане у дома”) и актрисата Марчелин Бертран. Джоли е взела красотата - очи, лице, тяло - на майка си Марчелин (Марша Лин) и плътните устни на баща си Джон. Майката е родена в Канада в семейство на френски заселници. Щастлива е с Джон, докато не го хваща в изневяра. Драмата в семейството е огромна и децата - Анджелина и Джеймс не говорят с баща си години наред. Майка им Марчелин изпада в депресия и безпътица през първите години. Това носи на децата мрачен и беден живот.

Кръстниците є също актьори и то какви. Жаклин Бисе и Максимилиан Шел. Шел е швейцарски писател, актьор от австрийски произход. Печели Оскар за „Нюрнберския процес”, където играе адвокат на нацист, а другата му впечатляваща роля е на обергрупенфюрер от СС - Вилхелм Битрих, във филма на сър Ричард Атънбъро „Недостижимият мост”. И три пъти развеждан.

Първите изпълнения на Джоли на театрална сцена са в школата на Лий Страсбърг в Лос Анджелис, където постъпва още като хлапе на 11 години.

Заради трудното детство бъдещата кралица на Холивуд се чувства аутсайдер. Тя изглежда зле - кльощава, с несъразмерни устни и огромни очи и най-вече заради секъндхенд дрехите, с които се облича. В интервютата си тя разказва, че е била много близко до самоубийство - депресията е била толкова обсебваща.

Обстановката в гимназията, в която учат децата на едни от най-богатите калифорнийци, я депресира допълнително. Било є трудно да се свързва емоционално с други хора. По-късно Джоли признава, че се чувствала силно потисната и нещастна, смятала, че е безполезна и в резултат започва да се самонаранява с порязвания с нож.

Бунтарката е изгонена от училище на 14 години, когато си боядисва косата в пурпурен цвят.

Пробивът в киното идва в края на ХХ век. Снима се в „Джия”, „Колекционерът”, „Луди години” и „Да изчезнеш за 60 секунди. Най-касовият филм обаче се оказва „Томб Райдър”, по едноименната компютърна игра. Снимките в извънземния археологичен комплекс „Ангкор” в Камбоджа събуждат огромно любопитство на пътешествениците и от едно екзотично, труднодостъпно място, старата столица на кхмерите се превръща в топдестинация, а Сием Рип от схлупено градче се превръща в туристически бисер. И всичко това заради един филм. И нискотарифната авиоиндустрия.

Личният живот на Джоли надвишава интереса на публиката повече от всяко талантливо изпълнение на екрана.

На 28 март 1996 г. се омъжва за британския актьор Джони Лий Милър, с когото се запознава по време на снимките на филма „Хакери”. На сватбата си се появява с кожени пантналони, бяла фланелка, на която е изписала името на младоженеца със собствената си кръв. Само три години по-късно се развеждат, а още три години по-късно - през 2002-а официално се отказва от презимето на баща си.

Бунтарката е такава и в личния си живот. Тя отрито демонстрира своята бисексуалност. Неколкократно е потвърждавала своята любовна връзка с Джени Шимицу, актриса от японско-американски произход, от времето, когато двете са били заедно в бандата Foxfire.

За кратко е омъжена и за за актьора Били Боб Торнтон. И тогава, някъде през 2003-а, започват снимките на „Мистър и мисис Смит”, където среща Брад Пит. Филмът е прекрасна екшън комедия за семейството, рутината и отровната среда на всеки един брак. Филм направен сякаш за любимата двойка на Холивуд. Лентата се превръща в бестселър, а от 2004-а в обръщение се повявава понятието Бранджелина. Ако Великобритания следи всяка стъпка на принцовете Уилям и Хари, то Холивуд, плюс целият свят гледат Брад Пит и Анджелина Джоли.

На 27 май 2006 г. ражда първото им дете - Шайло Нувел, а на 12 юли 2008 г. ражда в Ница близнаците Вивиан-Марчелин (момиченце) и Нокс-Леон (момченце). Другите им деца са осиновени, всички носят фамилията Джоли-Пит: Мадокс Чиван (р. на 5 август 2001 г. в Камбоджа), Захара Марли (род. на 8 януари 2005 г. в Етиопия и Пакс Тиен (р. на 29 ноември 2003 г. във Виетнам). След 12-годишен брак през септември 2016 г., Брад и Анджелина се развеждат.

Дори и разведени, двамата продължават да са във водещите новини с всяка своя крачка.

 

Подвластна на хирургията

На 14 май 2013 г. The New York Times публикува статия от Джоли, в която тя обявява, че се е подложила на превантивна двойна мастектомия (отстраняване на млечните жлези). Взела е това решение, след като разбрала, че има 87% генетично предразположение към рак на гърдата.

Скоро след отстраняването на гърдите Джоли заявява намерението си да отстрани и яйчниците си, за да намали рисковете от развитие на рак. На 24 март 2015 г. Анджелина Джоли разказва пред New York Times, че вече се е подложила на операция по отстраняване на яйчниците и повече няма да може да ражда.

 

За нея

Хората ме сравняват с нея

Когато хората ме сравняват с Анджелина Джоли, тя го приема сериозно и стоически, а аз съм толкова въодушевена от това.

Меган Фокс, актриса

 

Не искам да съм като нея

Аз не искам да бъда като Анджелина Джоли. Не защото Анджелина не е най-талантливата, най-красивата, най-впечатляващата и обожавана личност в Холивуд. И не защото тя прави най-добрите неща за света. Просто не искам да бъда звезда по този начин.

Кристен Стюарт, актриса

 

Само тя играе в повече екшъни

От сега нататък аз се отнасям към киното като бизнеслейди. Възнамерявам да участвам в повече екшън филми, защото, с изключение на Анджелина Джоли, никоя друга актриса не се откроява в този жанр.

Мила Йовович, актриса

 

Много различни сме

Никога не съм бил като Анджелина Джоли, която по едно време се маркетира в образа на лошо момиче, нещо което се харесва на хората. Никога не съм влизала в подобен вид рамки. Хората може и да създават образи и стереотипи за някого, включително и за мен, но това не означава, че ще вляза в тях.

Джулиет Луис, актриса

 

Тя е блян за мен

Не обичам, когато вървят клюки, че се срещам с жени под моя стандарт. Но когато се разведох и жена ми пусна слуха, че сме гаджета с Анджелина Джоли, възкликнах „Благодаря ти, бейби, за пожеланията”. Надявах се това да не е клюка, а реалност. Уви!

Мерлин Менсън, певец

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети