Андрей Ковачев: Корупцията е проблем в много европейски държави и няма как да е изискване за влизане в Шенген

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев коментира пред БНТ, че корупцията е проблем в много европейски държави и няма как да е изискване за влизане в Шенген. Според него на политиците в Нидерландия липсва смелостта да признаят, че България е изпълнила критериите за влизане в Шенгенското пространство.

"Да гарантираме сигурността, да гарантираме конкурентноспособността на икономиката и основната тема за България - повишаването на доходите и стандарта на живот", така Ковачев определи приоритети на новия състав на Европейския парламент.

Вчера той беше избран за заместник-председател на групата на Европейската народна партия.

Ковачев каза, че ЕНП ще търси подкрепа от всички групи в европарламента, който подкрепят един интегриран Европейския съюз.

"Критериите по Шенген са изпълнени, ние пазим изключително външната граница, работим с турските служби, няма трафик през нашата граница към Западна Европа, участваме в Шенгенската информационна система, захранваме тази система и гарантираме по този начин сигурността и на нидерландските граждани по отношение на издирвани хора, по отношение на рискове за тероризъм", каза той и определи аргументът, България да не влиза в Шенген, защото в нея има корупция, като "измислен".

Ковачев каза, че България иска да се бори срещу корупцията заедно със своите европейски партньори. Но това не е критерии по Шенген.

"В Испания, и в Португалия, и в Гърция, и в самата Нидерландия има корупция", заяви Ковачев.

Според него в Нидерландия политиците нямат "политическата смелост" да кажат публично, че България е изпълнила "всички критерии".

"Нямаме масов трафик на хора през българо-турската граница и ние пазим добре българо-турската граница".

Андрей Ковачев допълни, че сме изпълнили и изискванията за влизане в чакалнята на Еврозоната и призова българските евродепутати да работят заедно по тези въпроси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика