Андрей Ковачев: Никола Груевски използва провокации срещу България за спечелване на изборите в Македония

Засилват се антибългарските прояви в Македония преди провеждането на изборите в страната. Това каза за "Фокус" Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП, по повод поругаването на българския паметник на Каймак-Чалан.

По думите му властта в Македония по никакъв начин не се разграничава от постъпката на журналиста Миленко Неделковски, което е показателно, че управляващите имат полза от насаждането на антибългарски настроения.

„Виждаме една тенденция, че Никола Груевски използва провокациите срещу България, за да се представи за единствения защитник на македонската идентичност. Груевски използва тези провокации за спечелване на повече проценти на изборите. За съжаление, това не е нито европейско, нито помага на македонските граждани за по-бързото приемане на страната в ЕС и НАТО. Ние многократно сме призовавали в декларациите и резолюциите на ЕП тази практика да престане и да не се насажда омраза спрямо съседите“, обясни той.

Андрей Ковачев добави, че България остава с протегната ръка към македонските граждани, но в същото време ясно отстоява позицията си пред политическия елит, че Македония не може да влезе в ЕС с политика, базирана на изкривяване на историята и дискриминация на хората, които заявяват българската си етническа принадлежност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика